Панко и неговата Нирвана

Последните години всички се оплакваме от ежедневието си, от доходите си, от времето, от Правителството, от живота си, а бе, от всичко. На почти на всеки човек му е станало като мантра изречението „Съсипаха я тая Държава“… На почти всеки човек му се въртят идеи за Терминал 2, за живот в чужбина и високи доходи. Дори и чинии да мие в някое кръчме около местната автогара, но да си дойде лятото и да каже „Вие българите как живеете с тия мизерни заплатки?“.

А има хора като Панко. Изчезващ вид, но ги има. Панко е овчар в Родопите. Най-мистичната планина в България. 365 дни той съжителства с животинките си. Не само с овцете и кучетата пазачи на стадото, а и с орел, костенурка, къртица, таралеж, змия, гущер, пеперуди, пчели, общо взето, с всяко живо създание. И всяко от тези животинки си има име. И всяка животинка той възприема като верен другар.

Панко живее простичко. Радва се на малките неща и никога не се оплаква, че не е Изпълнителен Директор и не работи в офис. Панко винаги е усмихнат. Панко винаги е заразително усмихнат! Всъщност, може да се каже, че е фотограф, аранжор, и още много други неща, под прикритие. Той е като вълшебниците от книгите – голямата торба (раница) и вълшебния жезъл (овчарската гега), а около връх Драгойна е неговото лично Царство. Панко е от ангелите, ходещи по Земята, за да ни покажат красивото.

От тези ангели, които да ни научат да сме по-позитивни, по-оптимистични, да се радваме на това, което имаме, а не да се стремим към всичко, което нямаме и което, в повечето случаи ни е излишно. За Панко живота в планината не е работа. Панко обича природата, и природата обича него. Защото когато правиш нещо от сърце и с много любов, то ти се връща многократно. Панко ни учи да живеем простичко. Панко живее в неговата лична Нирвана и се радва искрено на това, което има. А той има много!

Просто повечето от нас не го виждат. Надяваме се, че Панко не е последният от вида си! Когато ходите към в. Драгойна, няма да го пропуснете и дано се заразите от добротата му! И дано всеки от нас намери своята лична Нирвана! Или поне да се опитаме за ден да бъдем като Панко!

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

4 087 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Общество