Ще затвори ли Гърция за българи изобщо?

Заради многото туристи с положителни тестове, сред които и българи, властите в Гърция свикаха извънредно заседание на здравните власти и държавния Щаб за борба с коронавируса.

След двучасова среща с висши служители в кабинета и здравни експерти, председателствана от министър-председателя Кириакос Мицотакис, правителственият говорител Стелиос Пецас обяви, че ограниченията ще бъдат затегнати в Промахонас от 18:00 часа на 14 юли.

След края на срещата бяха обявени 60 новозаразени, сред които 29 положителни проби на български туристи, преминали на пункта Промахон. Починалите до момента са 193.

Голяма част от положителните тестове стават ясни при преминаването на сухопътните граници и в отговор на скока на инфекциите, се налагат нови ограничителни мерки. Те касаят конкретно граничния контролно-пропускателен пункт Промахон, съобщава гръцкият вестник Катимерини.

Властите решиха да затегнат контрола по границата, като се забранява влизането без основателна причина в страната, и без отрицателен тест за COVID-19, проведен до 72 часа преди пристигането.

Властите променят и изискването посетители от други страни да попълват електронната декларация за пътници (PLF), като условието е тя да бъде попълнена до 24 часа преди пътуването, а не както досега – 48 часа преди него.

Според източници на срещата е обсъждано и генералното затваряне на пункта “Кулата – Промахон”, но решение за това е било отхвърлено с мотива, че подобен ход ще бъде голям удар за туристическия бизнес в страната.

Ако заразата в страната продължи да расте обаче, вариантът за пълното затваряне на границата не е изключен и може да бъде преразгледан в следващите две седмици.

1 595 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.