Собственици на земеделска земя в Санданско останаха без имотите си, екскметът К. Котев ги дал под наем

Собственици на земеделска земя в няколко села в община Сандански останаха без имотите си, след като във владение с договор за наем с община Сандански с тях вече се разпорежда сдружение „Лозеница-2018″. Любопитен е фактът, че същото сдружение е вписано чрез съдия по вписванията на 14.09.2018 г. в 15.46 ч., т.е. в същия ден, когато на сайта на община Сандански е публикувана заповедта за провеждане на търгове под наем на 294 обособени като лозя имоти. Печели го сдружение „Лозеница-2018”. Договорът е подписан от кмета на общината Кирил Котев и главния счетоводител Катя Христова и от сдружение “Лозеница-2018”.

На база на този договор сдружението придобива под наем 1000 декара лозови масиви в землищата на 17 села в община Сандански за срок от 10 години и вече е влязло във владение.

На редовното заседание на Общинския съвет преди дни общинският съветник Снежана Стоянова поиска кметът Ат. Стоянов да отговори как са отдадени под наем лозята в землището на с. Лозеница, за които собственици твърдят, че имат нотариални актове?

Кметът Ат. Стоянов отговори, че сред жалващите се има и такива, които стопанисват земя по параграф 4. И след като хората не са поддали документ за право на собственост, земята остава общинска собственост.

След като се разбра, че сред потърпевшите има жители на с. Лозеница, които притежават нотариален акт за право на собственост, кметът Ат. Стоянов заяви, че ще направи проверка и писмено ще отговори на въпроса на Сн. Стоянова.

Репортерска проверка установи, че в рамките на 4 дни – от 9 октомври до 12 октомври 2018 г., със заповед на тогавашния кмет Кирил Котев е проведен търг за наем на 1000 декара лозови масиви в 17-те населени места, като в този списък попадат и лозята в с. Лозеница. Единствен кандидат в търга за наем на 1000-та декара лозя в тези села е сдружение “Лозеница-2018” и печели. Сдружението участва в търга за наем на 62 броя имота, обособени като лозя в с. Лозеница, като печели търга за срок от 10 години срещу 35 лева на декар.

В село Виногради на същото дружество са отдадени под наем 25 лозови масива, в с. Враня са отдадени под наем 8 лозови масива, в с. Горна Сушица – 2 броя лозя, в с. Калиманци – 4 лозя, в с. Катунци – 2 лозови масива, в с. Левуново – 4 лозови масива, Ласкарево – 38 лозови масива, в с. Лехово – 7 броя, в с. Склаве – 9 лозови масива, в с. Хотово – 19 лозови масива, в с. Хърсово – 8 лозови масива, в Ново Ходжово – 34 лозови масива, в. с. Черница – 3 броя масиви , в с. Яново – 24 лозови масива, в с. Пиперица – 37 лозови масива, в с. Петрово – 6 лозови масива. Сн. Стоянова настоява да се извърши проверка и да се установи каква е причината да не бъдат уведомени от Общинската администрация жителите в селата, че земята, върху която са засадили лозята си, ще бъде отдадена под наем, за да може и те да участват в търговете.

Още по-скандална е ситуацията с тези лозови масиви, за които собствениците имат нотариални актове и сега разбират, че друг ги стопанисва. В началото на месец февруари семейство Георгиеви, които имат лозе в с. Лозеница, отиват да извършват резитба на лозята и установяват, че лозята им е изкоренени, а имотът е изоран. Сем Георгиеви живеят в Сандански, след разговор с хората от с. Лозеница разбират, че потърпевши са почти всички жители на селото, които през годините са засадили лозя върху земеделска земя, за която имат документ, че е тяхна собственост.

Сред потърпевшите е и кметът на с. Левуново Методи Фетвов. Той установил, че лозето, което е негова собственост, вече попада в границите на общински имот, който е отдаден под наем на сдружението, като при него проблемът е в преместените граници в кадастралния план.

„Да, така е, но аз поне не губя лозето си, а само границите на имота ми са преместени”, казва Фетвов.

Има напрежение и в селата Петрово, Яново, Пиперица. /strumabg/

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

154 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Общество