В Благоевградския храм – светената вода само с шише от вкъщи

Предпазни мерки срещу заразата от коронавирус са въведени в благоевградския храм „Въведение Богородично“.

Предпазни мерки срещу заразата от коронавирус са въведени в благоевградския храм „Въведение Богородично“.  Всеки мирянин, който желае да си вземе от светената вода, трябва да си носи шише от вкъщи. Жената, която продава свещите, е с предпазна маска и често се пръска с антибактериален гел: „Най-добрият препарат е домашният сапун. С него пера, мия си ръцете, както и чаши, вилици, лъжици. Блестят от чистота, а от тези гелове ми пожълтяха ноктите”, споделя жената.

С маски и ръкавици са и другите жени, които гасят догарящите свещи в храма. В храма се влиза по един-двама миряни, които идват да се помолят за здраве и да запалят свещичка.

Секретарят на храма – презвитерът Аделина Стефанова, сподели: „По-добре в тези дни е възрастните хора да се въздържат от посещения в църквата, нека да се помолят пред иконата вкъщи. Заявките за кръщенета и венчавки ги отложихме за след месец април. Не правим водосвети, не са ни търсили за домашни посещения, защото хората спазват социална изолация. Предупреждаваме миряните да не целуват иконите и да не ги пипат, а само да се покланят,” обясни презвитерата Аделина Стефанова. Тя добави, че санитарните мерки в храма стриктно се спазват, набавени са нужните дезинфектанти – белина, спирт и др., минава се по няколко пъти на ден./monitor.bg/

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

280 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Общество