Вълчев: До утре се надявам всички ученици да стартират ефективно дистанционното обучение

Към днешния ден над 90% от училища или 89% от всички ученици в страната са преминали електронна форма на обучение заради коронавируса. Това отчете на брифинг в Министерския съвет образователния министър Красимир Вълчев, предаде репортер на БГНЕС.

Останалите 11% от учениците не могат да ползват онлайн часове заради липса на Интернет. С някои от тях ще се работи и по телефона, или ще се разпечатват материали.
Към момента близо 2000 учители нямат техническа възможност да преподават онлайн. За тях ще се закупи техника следващите дни. Осигурени са между 1 и 2 млн. лв. по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“.
Вълчев съобщи още, че техническата инфраструктура е подложена на огромно изпитание. Обменът на данни се е увеличил рязко последните дни между 5 и 20 пъти. „Няма инфраструктура, която да издържи на такова натоварване“, категоричен е министърът. За преподаването училищата ще използват онлайн платформа на „Майкрософт“.
В едно обаче е категоричен образователният министър – няма да има нулева учебна година. На този етап Вълчев не препоръча да се правят планове как ще се реорганизира учебната програма през април. Експертите обсъждали няколко варианта. Единият е ако се наложи пролетната ваканция да се трансформира във великденска.
По отношение на предварителните изпити във висшите училища, Вълчев е категоричен и смята, че няма нищо драматично да не се проведат.
От утре по БНТ 2 и БНТ 4, както и по две радиа, започва преподаването на уроци, напомни още министърът. /БГНЕС

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

59 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Общество