„Забранени туристи“ заобикалят през 4 страни ограничението да влизат в Гърция

Забранени“ туристи „влизат през прозореца“, пише солунският вестник „Македония“. Изданието съобщава, че чужденци, както и гърци, които идват от страни извън „белия списък“ на държавите, от които Гърция приема посетители, заобикалят преките маршрути и с тях и ограниченията, наложени за пътуванията от страни с висок риск от заразяване с коронавирус. Тези пътници пристигат в страната през междинни дестинации.

Най-честият маршрут е от Великобритания с пряк полет до България и от тук – с автомобил до Солун. Други обаче предпочитат прекачвания в Германия, Швейцария и Австрия. Подобни маршрути следват и посетители от САЩ и Швеция, предимно гърци, които използват различни обиколни трасета, за да посетят родината си.

Наскоро и бащата на британския премиер кацна на летището в Атина след като преди това кацна в София, за да заобиколи ограничението за британските туристи в южната съседка.

Междувременно броят на заразените с коронавирус в Гърция се е увеличил с 43 души през последното денонощие, достигайки 3562 души, но няма нови смъртни случаи в този период, сочат данните на сайта на гръцкото здравно министерство. Министерството уточнява, че 36 от новите случаи са регистрирани при тестове на входните пунктове на страната.

От тази сутрин в 06.00 часа до 15 юли 2020 г. на гражданите на Сърбия е забранено да влизат в Гърция въз основа на анализа на епидемиологичните данни в страната.  Голям брой сръбски граждани обаче пристигнаха в полунощ, опитвайки се да влязат в Гърция преди 06.00 часа. Това предизвика над 10-километрова колона на „Кулата – Промахон“, единственият граничен пункт, през който туристи могат да влизат в страната. Преди обяд деца и родители се разхождаха по пътното платно, защото чакането продължаваше с часове, далече от бензиностанциите.

Блокираните на границата сърби все пак минаха на гръцка територия. Границата отвори временно, за да пропусне последните сръбски граждани, след като им бяха направени и тестове за коронавирус.

В късния следобед и тази вечер ситуацията на граничния пункт вече е нормална, няма колона от чакащи автомобили.

 

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

709 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Общество