ANSA (Италия): Страните от Г-20 постигнаха споразумение за ограничаване на затоплянето с не повече от 1,5 градуса

Участниците в срещата на върха на Г-20 в Рим успяха да постигнат споразумение за ограничаване на затоплянето на климата до не повече от 1,5 градуса. По Целзий Това съобщи италианската информационна агенция ANSA, позовавайки се на дипломатически източници.

 

Крайният срок за постигане на нулеви емисии на въглероден диоксид, който е принципно важен за спиране на повишаването на температурата, засега в проекта за заключителната декларация е определен за „средата на века“.

 

Според източници на срещата на върха на Г-20 е било възможно да се консолидира и да се установи по-строга граница за затопляне на планетата, отколкото в Парижкото споразумение за климата от 2015 г., където 1,5 градуса фигурират само като желана цел. Парижкото споразумение прокламира цели за намаляване на емисиите на парникови газове, предотвратяване на повишаването на средната глобална температура с повече от два градуса по Целзий от прединдустриалните нива до 2100 г. и предприемане на мерки за поддържане на затоплянето в рамките на 1,5 градуса.

 

По отношение на нулевите емисии, срокът за постигането на които е различен за всяка страна – от 2030 г. (ЕС) до 2060 г. (Китай) – беше взета предвид „разликата в позициите“ на държави като Китай, Индия и Индонезия, разкри източник на ANSA.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

572 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: По света