Атина е готова на военни действия

Министърът на националната отбрана на Гърция Никос Панайотопулос заяви, че Атина е готова на всичко, включително на военни действия срещу Анкара, за да защити суверенните си права.

“Поведението на Турция в последно време е доста агресивно. Считам, че единственият начин Гърция да се справи с подобно поведение, в което има тенденция към агресия, е, от една страна, да използва всичките си дипломатически оръжия, а от друга – да употреби военна сила за потушаване на конфликта“, каза той в интервю за телевизия „Стар“.

На уточняващ въпрос готова ли е Гърция за военно решение на конфликта, както каза съветникът на премиера, Панайотопулос отговори положително, съобщава РИА Новости.

“Той каза, че се готвим за всяка ситуация. Разбира се, „всичко възможно“ включва военно участие. Ние не искаме това, но искаме да стане ясно, че ще направим всичко възможно, за да защитим максимално нашите суверенни права”, подчерта министърът.

Преди няколко дни турският правителствен вестник публикува заявление за лиценз за изследване и добив на въглеводороди в близост до гръцките острови.

В понеделник гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви, че Турция се опитва да присвои суверенните права на друга държава и нарече действията й провокация, тъй като става въпрос за гръцкия континентален шелф.

В сряда гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изпрати писмо до ръководството на Европейския съюз във връзка с “турските провокации”.

Гърция заяви, че евентуална ескалация от страна на Турция ще доведе не до гръцко-турска криза, а до европейско-турска криза.

Междувременно турският президент Тайип Ердоган на съвместна пресконференция с ръководителя на Правителството на националното споразумение (ПНС) на Либия Файез Сарадж в Анкара заяви, че Турция и ПНС на Либия възнамеряват да провеждат изследвания и разработки на нефтени и газови находища в Средиземно море. /БГНЕС

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

2 554 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: По света