Без масови молитви в джамиите в Турция

Без масови молитви в джамиите в Турция

По време на свещения месец Рамазан в джамиите в Турция, няма да има масови молитви, ако епидемията от коронавирус продължи, заяви ръководителят на Дирекцията по религиозните въпроси (Диянет) Али Ербаш, съобщава в. „Миллиет“, цитирани от 24 часа.

Ербаш напомни, че джамиите остават отворени за индивидуални посещения през деня, но не и за групови молитви.

„Ако епидемията продължи, няма да има молитви теравих в джамиите през Рамазана“, каза директорът на Диянет пред телевизия А Хабер. Вместо това вярващите ще могат да изпълняват молитвата вкъщи, добави Ербаш.

По неговите думи домовете на хората трябва да служат като места за богослужение в този период. Мюсюлманите могат да изпълняват молитвите у дома заедно с децата си, препоръча той.

Ербаш бе попитан и дали починалите от коронавирус ще бъдат разглеждани като мъченици, за каквито са смятани например убитите от вражески огън войници.

„Надяваме се, че нашите братя, починали поради епидемията, ще достигнат мъченическо равнище“, отговори той и добави, че лекарите, загубили живота си, може да бъдат смятани за „мъченици по служба“.

Молитвата теравих намаз се изпълнява през месеца на пост Рамазан, който тази година ще продължи от вечерта на 23 април до 23 май по светския календар.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

386 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: По света