Франция отпуска 50 евро за поправка на личния велосипед

Държавата предлага 50 евро, за да ремонтирате велосипеда си, пише „Фигаро“. Този пакет, който ще бъде използван само в сервизи, посочени в списък на онлайн платформа, е част от план, на стойност 20 милиона евро, за да се насърчат французите да отиват към работните си места, въртейки педалите.

Насърчете французите да вземат велосипеда, а не метрото. Това е лозунга на правителството, което разработва арсенал от мерки за насърчаване използването на „малката кралица“ от 11 май.

Една от тях би могла да се окаже много полезна за любителите на транспортните средства на две колела, 30 милиона от които се използват във Франция. Така държавата ще предложи пакет от 50 евро, предназначен за ремонт на велосипед (смяна на верига, спирачка, гума, …) в сервизи, които ще бъдат включени в списък, качен на интернет сайта на федерацията на велосипедистите и на специална платформа.

“Увеличение на велосипедите през периода на изолация, за да се насърчат хората да изберат този начин на пътуване”, обяснява министърът на екологията Елизабет Борн пред „Паризиен“, която разкри информацията. „Целта е от 11 май французите, които имат желание, да разполагат с един такъв в добро състояние“, обяснява Виржил Кайе, генерален делегат на Съюза за спорт и велоспорт.

Използването на този пакет трябва да е много просто, обяснява всекидневникът, тъй като ще бъде достатъчно да отидете до някой от съответните сервизи, без да плащате нищо, освен ако сметката не надвишава 50 евро. Занаятчията получава парите от държавата. Повече от 3 000 професионалисти или асоциации вече са се регистрирали в онлайн платформата. Ако към момента, не всички от тях са отворени, продажбата и ремонта на велосипеди по време на кризата, са разрешени.

Фонд от 20 милиона евро

Тази мярка е част от план в размер на 20 милиона евро, който държавата е решила да плати, за да насърчи използването на велосипеди за придвижване. Той ще се реализира в партньорство с Федерацията на велосипедистите (FUB). Също така, ще се финансира и създаването на временни места за паркиране на велосипеди, както и опреснителни курсове за „обучение на уверени велосипедисти, предоставено безплатно“. Заявлението за кандидатстване в частния сектор за внедряване на пакета за устойчива мобилност, чиято стойност може да достигне до 400 евро, ще бъде направено “възможно най-бързо”. Освен това градовете и департаментите планират да изградят велоалеи и временни пешеходни съоръжения. За да подкрепи общностите в този процес, министерството им предлага техническа поддръжка.

„Фондът за дотации на местни инвестиции (DSIL) се мобилизира от префектите за съфинансиране на временни велосипедни алеи на индивидуална основа с местните власти, които нямат достатъчно ресурси“, уточняват от министерството. Правителството също така призовава за запазване на „зелените пътища достъпни, когато се създадат условия за велосипедисти“. /БГНЕС

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

814 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: По света