Храмът „Св. София“ ще остане отворен за посетители от всички вероизповедания

Въпросът за „Св. София“ е суверенно решение на Турция, което трябва да бъде уважавано, и храмът ще продължи да бъде опазван според Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на световното културно и природно наследство и турското национално законодателство. Това се казва в писмено становище на заместник-председателя и ръководител на отдела за външни връзки на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието д-р Джевдет Йълмаз, разпространено до медиите.

В становището се подчертава, че храмът ще остане отворен за посетители от всички вероизповедания. Джевдет Йълмаз изтъква, че църквите „Нотр Дам“ и „Сакре Кьор“ във Франция по подобен начин са открити и за вярващи, и за туристи.

От Партията на справедливостта и развитието напомнят, че между 2003 и 2014 г. над хиляда имота, които преди са били неизползваеми или конфискувани от държавата, са били върнати на религиозните фондации на немюсюлманските малцинства в Турция. Сред възстановените с обществени средства християнски храмове са арменската църква „Акдамар“ във Ван, Голямата синагога в Одрин, а президентът Реджеп Тайип Ердоган е участвал в откриването на реставрираната Желязна църква на 7 януари 2018 г., както и в полагането на основите на сириакската православна църква „Св. Ефрем“ на 3 август 2019 г. в Истанбул.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

772 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: По света