И Великобритания се предаде – въвежда карантина

 ЕПА/БГНЕС

 

Около 20% от населението на света живеят в режим на карантина и си стоят вкъщи, докато светът навлиза в критична седмица в борбата с ускоряващата се коронавирусна пандемия. Към 24 март по света има най-малко 382 057 потвърдени случаи на заразени с вируса.  Загиналите са над 16 500, а почти 102 500 от разболелите се вече са се възстановили.

– След два месеца в изолация, падат ограниченията за пътуване в Централната китайска провинция Хубей, където за първи път се появи смъртоносният коронавирус, заявиха местните власти във вторник, информира АФП. Здравите жители ще могат да напускат провинцията още от тази нощ, а в град Ухан, първоначалният епицентър на епидемията, ограниченията  ще бъдат премахнати от 8 април, съобщава БГНЕС.

– Премиерът на Великобритания Борис Джонсън най-сетне капитулира пред коронавируса. В изявление пред нацията тази вечер Джонсън обяви, че разпорежда на населението да остане у дома. Излизане ще е разрешено само „по много ограничени причини“ – пазаруване на стоки от първа необходимост, възможно най-рядко; един вид спортуване на ден – например бягане, разходка, каране на колело, сам или с членове на семейството; медицински причини или необходимост да се помогне на човек в нужда; пътуване от и до работа, но само ако е абсолютно неотложно и не може да се свърши от дома.

„Това е всичко. Това са единствените причини, които оправдават излизане от дома. Не трябва да се виждате с приятелите си. Ако те настояват да се видите, трябва да кажете Не. Не трябва да се виждате с близки, които не живеят с вас. Не трябва да излизате да пазарувате, освен за основни продукти като храна и лекарства – но го правете възможно най-рядко. И където можете, използвайте доставки“, призова Джонсън, който доскоро държеше на „стадния имунитет“ и отказваше да налага каквито и да е ограничения.

На обществени места се забранява събирането на повече от двама човека, затварят се всички магазини, които не продават стоки от първа необходимост (включително тези за дрехи, електроника), библиотеки, детски площадки, спортни площадки на открито, църкви и други религиозни обекти. Парковете ще останат отворени, но полицията ще бди за съблюдаването на ограниченията. Преустановяват се сватбите, кръщенетата, всякакви церемонии, социални мероприятия, без погребения.

Във Финландия, където досега е починал 1 човек,  заразени с коронавируса вече са 700 души. В понеделник сред тях се оказа и Марти Ахтисаари, бившият президент на страната и дипломат в ООН, получил през 2008 г. Нобелова награда за посредническите си мисии в различни конфликти. 82-годишният Ахтисаари и неговата съпруга, чийто тест също е положителен, съобщават, че се чувстват добре.

Властите в Нидерландия забраниха събирането в групи на повече от трима души, съобщи Dutch News. Новите мерки бяха обявени тази вечер.

Забраната за събирания на групи от повече от трима души ще бъде в сила до 1 юни. Освен това градските власти ще могат да глобят всички, които нарушават правилата, включително тези, които не спазват разстояние от 1,5 метра.

Според последните данни на Националния здравен институт, броят на потвърдените случаи на заразени с коронавирус в Нидерландия достигна 4 749 души. Броят на смъртните случаи е общо 213 души.
– Италия съобщи за намаление на смъртните случаи от коронавирус за втори пореден ден. Починалите в последното денонощие са 602-ма, с което общо жертвите на COVID-19 в най-засегнатата страна стават 6078. Това е увеличение от 11%, но е денят с най-малко починали от четвъртък насам. В неделя жертвите бяха 651, в събота – 793, в петък – 627.

– Испания регистрира в понеделник най-високия си дневен брой смъртни случаи – 462, с които починалите от коронавируса вече са 2182. Войници, помагащи в борбата с пандемията, са открили вчера изоставени и някои от тях починали в леглата си възрастни пациенти в старчески дом, съобщава Би Би Си.  Испанското министерство на отбраната обяви, че е започнало разследване.

 Германия отчита ръст с над 25% днес на новозаразените с коронавируса, сочат официалните данни на здравните власти. Само за денонощие броят на инфектираните е сколил с над 5600 души и общо те са 27 289. Това е най-големият дневен ръст на случаите на COVID-19 в страната от началото на епидемията. Смъртните случаи вече са 115, като за денонощие са се увеличили с 42, което е ръст с почти 58% спрямо предходното денонощие 442-ма са оздравели.

Средната възраст на заразените с коронавируса в Германия е 45 г., обявиха по-рано от германския институт „Роберт Кох“. „Средната възраст на лицата, инфектирани с вируса, е 45 години. Средната възраст на починалите е 82 години. 67% от заболелите са мъже. При 55% от болните с COVID-19 основнияте симптом е кашлица, а при 40% – температура“, заяви на пресконференция в Берлин директорът на института Лотар Виланд.

Икономическата криза, предизвикана от коронавируса, може да струва на Германия между 255 млрд. и 729 млрд. евро през тази година, прогнозира местният Институт за икономически изследвания. Експертите предупреждават, че цифрите могат да се променят „в зависимост от сценария“. Федералното правителството и ръководствата на провинциите решиха да затегнат ограниченията с цел предотвратяване на разпространението на коронавируса. Новите мерки ще бъдат в сила в следващите поне две седмици. Те забраняват на едно място да се събират повече от двама души, като  изключение се прави само за семейства. На обществено място задължително трябва да се спазва дистанция от поне 1,5 метра. Врати затварят ресторантите, но се разрешава да работят заведения, които предлагат доставки по домовете. Полицията и правораздавателните органи отговарят за спазването на новите мерки. Разрешено е пътуването до работното място, за оказване на помощ на възрастни хора, както и за спортни тренировки на открито. 

– Под карантина са над 1 млрд. души в повече от 50 държави и територии по света, докато властите се опитват да ограничат разпространението на коронавируса. В някои страни ограничителните мерки са задължителни, а в други – препоръчителни. Поне 34 страни и територии обявиха задължителна карантина и гражданите им трябва да не напускат домовете си, освен при изключителни случаи. Сред тях са Франция, Италия, Аржентина, американският щат Калифорния, Ирак и Руанда. От днес и Гърция въведе пълна карантина. Задължителна карантина влиза в сила от утре в Колумбия, а от сряда и в Нова Зеландия.

– И Южна Африка ще наложи триседмична карантина заради коронавируса, съобщи президентът Сирил Рамафоса в телевизионно обръщение към нацията. През седмицата, откакто страната обяви състояние на национално бедствие, броят на потвърдените случаи се е увеличил шест пъти, каза Рамафоса, което е особено тревожно в страна, в която голяма част от населението е с потиснат имунитет от заболявания като ХИВ и туберкулоза. Потвърдените случая на  Covid-19 са повече от 400 – най-високият брой в Африка, според Световната здравна организация.

– Швеция, която е последната европейска държава без строги ограничения заради коронавируса, също е на път да се откаже от обичайния начин живот. Снощи премиерът Стефан Льовен се обърна към нацията и я предупреди да се държи по-отговорно. Той апелира към шведите: „Има някои решаващи часове в живота, в които трябва да търпите трудности не само заради себе си, но и заради заобикалящата ви среда, вашите близки хора и нашата страна. Всеки от нас носи отговорност за предотвратяване на разпространението на вируса, за да защити по-старите и високорискови групи. “ В 10-милионната страна има 1906 потвърдени болни и 27 починали. Ски курортите работят, а както стана ясно от опита в Алпите и в България, барове там са мощен източник на зараза. В речта си Льовен намекна, че предстоят по-строги ограничения. Тестове за коронавирус в Швеция по желание не се правят. В съседна Норвегия положението е точно обратното – ски курортите са затворени, на норвежците е забранено да ходят в хижите в гората, защото там няма лекарска помощ.

– В Русия  броят на случаите на зараза се е увеличил до 438, съобщи премиерът  Михаил Мишустин. През изминалия ден в Москва, където са повече от половината от заразените, са регистрирани 71 нови случая. Партия „Единна Русия” подготвя законопроект,  предвиждащ  наказателна отговорност за неспазващите  карантината.

– Коронавирусът взе първа жертва и в евроинституциите. Служител в Европарламента е първият еврочиновник, починал от COVID-19. Това бе потвърдено и от институцията. Мъжът е бил на около 40 години и е работил в техническата служба на ЕП. Националността му официално не се съобщава, но брюкселски медии твърдят, че е италианец. Голяма част от персонала в евроинституциите работи от домовете си от миналата седмица, когато Европа се оказа център на пандемията от коронавируса.

– Австрия започва масово да прави тестове за коронавирус от днес, обяви здравният министър Рудолф Аншобер. „Увеличаваме броят на тестваните и броят им драстично ще се увеличава в следващите две-три седмици“, заяви той. Болничният персонал ще преминава регулярни проверки за COVID-19. Страната отчита днес скок на заразените с почти 20% спрямо вчера. Те вече са 3611 или с 585 повече от неделя. От здравното ведомство прогнозират, че тази тенденция ще продължи и в следващите дни, тъй като в изминалите четири дни на средна дневна база броят на заразените с коронавирус се е увеличават с по 18,35%. Най-засегната продължава да е провинция Тирол, следвана от Горна Австрия, Долна Австрия, Щайермарк и Виена.

– Във Франция парламентът прие двумесечен закон за въвеждане на извънредно положение. Той дава право на правителството да ограничава обществените свободи (по-специално това се отнася за въвеждането на ограничителни мерки за движение) в следващите два месеца. Законът също така упълномощава правителството да предприеме редица мерки в подкрепа на бизнеса. Предвидена е глоба от 135 евро за нарушение на карантинните мерки. При повторно нарушение в рамките на две седмици, глобата става 1500-3000 евро. При три нарушения в рамките на 30 дни следват 6 месеца затвор и глоба 3750 евро. От утре се затварят повечето пазари на открито и се ограничава джогинга на повече от 1 км от дома.

– В САЩ започнаха да освобождават затворници в опит да се предотврати избухването на епидемия от COVID-19 и в местата за лишаване от свобода, писа в. „Уолстрийт джърнъл“. Хиляди затворници, които са зад решитките за леки престъпления, ще бъдат пуснати в Калифорния, Ню Йорк, Тексас и още 10 щата. На свобода ще излязат и осъдени, които са много възрастни или болни. „Не отваряме врати и не освобождаваме всеки. Пускаме неопасни престъпници, които са извършили леки престъпления”, обясни Брендън Шихан, административен съдия в Охайо. Много затвори в САЩ вече забраниха свижданията и ограничиха движението на лишените от свобода.

Служители на затвори в Пенсилвания, Мичиган, Ню Йорк, Вашингтон и Колумбия са с положителни проби за COVID-19, което е довело до карантина. Повече от 30 затворници са заразени в щата Ню Йорк.

– Първи смъртен случай на заразен с коронавирус регистрира и Черна гора. Пациентът е имал хронично белодробно заболяване. Става въпрос за мъж от град Херцег Нови, който е бил на 65 години. Мъжът е бил хоспитализиран рано в неделя сутринта и тестовете са потвърдили заразяване с коронавируса. В Черна гора са регистрирани 22 случая на инфектирани с COVID-19, а под наблюдение са 5565 души.

– Обединените арабски емирства обявиха, че прекратяват всички пътнически и транзитни полети за две седмици, за да ограничат разпространението на  коронавируса. Решението ще влезе в сила след 48 часа.

 Гърция обяви пълна карантина в опит да спре разпространението на COVID-19. Тя влезе в сила днес от 6 часа сутринта. Всички граждани на страната трябва да останат по домовете си или рискуват глоба от 150 евро. Изключения се допускат само за хората, които отиват на работа; за посещения при лекар; за пазаруване; за разходки на домашни любимци и за спорт – индивидуално или по двама. Броят на заразените в южната ни съседка е 624, като вчера положителни проби бяха дали 94 души. Жертвите са 15.

– В Сирия регистрираха първия случай на заразяване с новия коронавирус, предаде ТАСС.

– Общият брой на заразените с COVID-19 в света вече е 362 067, жертвите са 15 496, а излекуваните – 100 675./sega.bg/

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

73 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: По света