Испания отбеляза печален рекорд – 769 жертви за едно денонощие

– Смъртните случаи от COVID-19 в света днес преминаха бройката от 25 000 и вече са 25 262, като към момента все още не са изнесени днешните данни за Италия, Франция, Канада, Турция, Чехия и още няколко държави. Общият брой на регистрирани случаи на заразени с коронавируса хора на планетата е 558 357, а на излекуваните от вируса – 128 733.

Това прави 4,5% смъртност към днешна дата, докато процентът на излекуваните е 23%.

САЩ вече са на първо място в света по потвърдени случаи на коронавирус. Според данни на института „Джон Хопкинс“ регистрираните случаи в страната са 85 991 при 81 872 в Китай. Италия е на трето място с 80 589 случая. Президентът Доналд Тръмп обясни, че най-високият брой заразени в САЩ се дължи на добрите тестове. „Изследваме невероятен брой хора“, каза той, а за Китай добави, че не може да се вярва на числата му. В световен мащаб броят на заразените надхвърли 552 943, смъртните случаи са 25 045, а излекуваните са 128 706. Продължаваме да следим случващото се по света.

– Коронавирусът може да вземе над 1 млн. жертви в Германия, сочат най-черните статистиките на Министерството на вътрешните работи, цитирани от сп. „Шпигел“. Според най-лошият сцераний около 70% от населението във ФРГ може да се зарази с COVID-19 и инфекцията да бъде смъртоносна за поне 1 млн. души. Това може да се случи, ако властите не предприемат строги рестриктивни мерки, а въведат само забрана за събирания на големи групи от хора и бъде преустановена туристическата дейност. Ако се увеличи броят на направените тестове до 200 000 тестове на ден, то според учените около 1 млн. германци могат да дадат положителни проби, но смъртността ще бъде драстично по-ниска – около 12 000 около.

В момента в Германия са регистрирани близо 42 300 случаи на коронавирус, а жертвите са 253.

– Жена, продавачка на живи скариди е първият пациент от пазара за морски дарове в Ухан, дал положителна проба за коронавирус, съобщи „Уолстрийт джърнъл“. 57-годишната жена се разболяла на 10 декември. Отначало помислила, че страда от настинка, затова потърсила помощ в малка квартална клиника. Там й били инжекция и тя се върнала на работа. Така вероятно е заразила много други хора. „Всяка година боледувам от грип. Затова помислих, че и сега е това“, разказва жената. След като обаче състоянието й непрекъснато се влошава въпреки различните инжекции и хапчета, които й предписват, на 16 декември тя постъпва в една от големите болници на Ухан за пълни изследвания. Лекарите там й обясняват, че тя е един от няколко души, които показват сходни симптоми на „безмилостна“ болест. Жената е поставена под пълна карантина в края на декември, след като лекарите установяват връзка между тежкото белодробно заболяване и пазара в Ухан. Не се знае дали това е нулевият пациент на КОВИД-19 – според поверителни доклади, за които наскоро съобщи South China Morning Post, най-ранният известен случай е от 17 ноември. В същата публикация се твърди, че властите са идентицифирали най-малко 266 души, които са били заразени с вируса миналата година и са потърсили лечение.

– Нов печален рекорд в Испания – страната отбеляза връх в смъртните случаи за един ден, със 769 починали за последните 24 часа. С тях броят на жертвите вече е 4858 души. Предишният най-висок брой починали беше 738 във вторник/сряда. Към момента потвърдените случаи в страната са 64 059 при 56 188 вчера. Испанските власти ще извадят от употреба 9000 теста, китайско производство, след като се разбра, че тяхната достоверност е само 30%.

– Френската компания Sanofi и американската Translate Bio обединяват усилия за създаването на ваксина срещу коронавируса. Те ще използват генетичната платформа РНК (mRNA) на Translate Bio. „На базата на основа на опита, който имаме в рамките на сътрудничеството до този момент, вярваме, че платформата Translate Bio mRNA може да ни помогне“, заяви Дейвид Льов, който е глобален шеф на поделението за ваксини на компанията Sanofi.

– Унгария въвежда 14-дневна карантина в опит да спре разпространението на  коронавируса. Властите очакват пикът на заразата да е през юни или юли. По време на карантината, която започва от утре, унгарците ще могат да пазаруват или да излизат навън за кратко, за да се разходят. Задължително е спазването на дистанция, а за въведените ограничителни мерки ще следи полицията, която ще има право да глобява при нарушения. Броят на заразените с COVID-19 в Унгария е 300 души, жертвите са 10.

– Противопожарната служба във Великобритания може да бъде мобилизирана в подкрепа на здравната система, като нейни екипи може да подсилят спешната помощ (например като шофьори на линейки), както и доставките на храна и лекарства.

– Броят на потвърдените случаи на коронавируса в Германия се е увеличил до 42 288, като 253-ма души са починали от заболяването, съобщи институтът „Роберт Кох“. Заразените са се увеличили с 5780 души за денонощие, а смъртните случаи – с 55.

– Коронавирус е открит в канализацията в Нидерландия и Белгия. Вирусът е установен в отпадните води на Амстердам, Тилбург и други нидерлански градове, обявиха от Кралския инстут по здравеопазване и околна среда. COVID-19 попада в мръсната канализация от тоалетните на хора, които са заразени с него. В Белгия също е констатирано наличието на заразата в отпадните води, където според учени вирусът продължава да живее по-дълго. Специалисти твърдят, че няма опасност COVID-19 да попадне в питейната вода. На работещите в пречиствателните станции обаче е наредено да вземат необходимите хигиенни мерки и да работят със защитно облекло, ръкавици и маски.

– Австралия е поредната страна, която наложи 14-дневна карантина на всички, които влизат в страната. За разлика от други държави обаче тук хората под карантина се настаняват по хотели, а не в къщи. Очаква се страната да обяви и план с антикризисни мерки, с който икономиката ще бъде поставена във фризера.

– След размяна на обвинения в последните дни, президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският му колега Си Цзинпин проведоха телефон разговор, в който Тръмп оцени високо усилията на Пекин за ограничаване на разпространението на коронавируса. В изявленията си за разговора в „Туитър“ Тръмп нито веднъж не нарече COVID-19 „китайския вирус“, както правеше досега. „Току-що проведох много добър разговор с президента на Китай. Обсъдихме в детайли коронавируса, който вилнее по цялата планета. Китай преживя много и има големи познания за Вируса. Работим съвместно. Много респект!“, туитна американският президент.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

84 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: По света