Италианските власти започнаха да освобождават мафиотски босове от затвора заради COVID-19

Италианските власти започнаха да освобождават мафиотски босове от затвора, като част от мерките срещу разпространението на коронавируса в местата за лишаване от свобода, съобщи тв каналът Фокс Нюз, като цитира изданието Il Fatto Quotidiano. Пуснатите мафиоти са болни и в рискова  възраст.

На свобода вече е Паскуале Загария (60 г.), който е брат на боса на неаполитанския клан Казалези – Микеле Загария. Той излежава 20-годишна присъда на остров Сардиния, но е получил разрешение да се върне в континенталната част на Италия. Паскуале Загария е болен от рак и според лекарите в затвора не може да получи необходимото му лечение. Съдията, пуснал мафиота, изрично подчертава в решението си, че причината за освобождаването е пандемията и здравословното състояние на Загария. Той бил изложен на риск от зараза с COVID-19 зад решетките. Болницата, в която досега е лекувано онкозаболяването на Загария, е превърната в център за лечение на коронавируса и не може да се грижи за пациента.

Под домашен арест е изпратен и топмафиотът от сицилианската Коза Ностра – Франческо Бонура (65 г.). Той може да напуска дома си в Палермо само по здравословни причини. Бонура, който е осъден на 23 г. лишаване от свобода, имал онкологично и сърдечно заболяване. Съдията, разгледал казуса, също е преценил, че в условията на коронавирус зад решетките е опасно за мафиота.

На свобода са и други мафиоти, за които престоят в затвора е опасен заради COVID-19. Пускането им на свобода изуми италианските депутати, които настояват Антимафия комисията да преразгледа съдебните решения. Министърът на правосъдието Алфонсо Бонафеде обяви, че е готов „да се намеси“, най-вероятно като нареди всяко съдебно решение за освобождаване на мафиот заради коронавируса да бъде съгласувано с Антимафия комисията.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

3 480 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: По света