Камион бомба уби десетки на пазар в Африн

Най-малко 40 души са убити при избухването на камион бомба в северозападния сирийски град Африн, предадоха турски власти, цитирани от “BBC”.

Общинският управител на съседната турска провинция Хатай обяви, че горивна цистерна, намираща се в непосредствена близост до оживения пазар, е била взривена с ръчна граната.

Губернаторът заедно с министъра на отбраната на Турция обвиниха за атентата кюрдската паравоенна организация “YPG” , за която се смята, че е свързана с кюрдските военни сили в Турция.

Африн се намира под контрола на алианса между Турция и сирийските опозиционни фракции.

През 2018 двете страни предприеха съвместна военна кампания за отблъскването на Кюрдските сили за защита на народа (“YPG”) от територията на града и околните области.

Турското правителство обвинява “YPG”, че оперерира като сателит на Кюрдистанската работническа партия (“PKK”), която е класифицирана като терористична организация, от Турция, Съединените Американски Щати и Европейския съюз.

Кюрдските сили за защита на народа, на които Съединените щати разчитаха за победата срещу джихадистката организация Ислямска държава (IS) в Сирия, официално твърдят, че са самостоятелна група.

Избухналият в понеделник следобед камион бомба на пазара в централната част на Афри – Али Маркет, доведе до затварянето на всички държавни институции в града по данни на великобританската организация за мониторинг “Сирийската обсерватория за човешките права”.

Традиционно за това време на годината пазарът е бил изпълнен с мюсюлмански поклонници, готвещи се за религиозните пости от свещения месец Рамазан.

Снимки от мястото на инцидента показват гъсти кълба от дим и обхванати в пламъци коли и пазарни сергии.

Турското министерство на отбраната обяви, че загиналите в терористичното нападение са цивилни, сред които и 11 деца. Ранени са 47 души.

“Враговете на човечеството – Кюрдистанската работническа партия и Кюрдските сили за защита на народа, нападнаха за пореден път цивилни цели в Африн”, предаде министерството в публикация в Туитър без да се позовава на доказателства за връзката между групировките и нападението.

Сирийската обсерватория за човешките права обяви, че 40 цивилни граждани са били убити, както и шест войника от опозиционните сили на Сирия, които са съюзник на Турция в града.

Сирийското министерство на отбраната, чийто спасителни сили са още познати като “белите шлемове”, осъдиха “жестокото избиване” на цивилни.

Министерството коментира, че нападението е “гвоздей в ковчега на сирийския народ” и призова за “международна намеса за спасяването и закрилата на живота на невинните граждани”.

Към момента няма коментари от страна на Кюрдските сили за защита на народа.

24 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.