„Монд“: Вучич и търговията с наркотици

Властите в Белград са замесени в търговията с наркотици. Това се казва в статия на реномирания френски всекидневник „Монд”, озаглавена „Организираната престъпност в основата на държавната система“.

В нея се разказва как сръбски и черногорски престъпни групи са участвали в търговия с наркотици с произход от Южна Америка, които са били разпространени из цяла Европа. И всичко това се е случвало със знанието и участието на официалните власти.

Особено място е отделено на бруталността на взаимните им конфликти, започнали през 2014 г. и засилили се през 2016 г. след убийството на Александър Станкович, съобщава Nova.rs.

В материала се подчертава ролята на братята на сръбския и на черногорския президенти – Андрей Вучич в Белград и Аца Джуканович в Подгорица.

Цитиран е и европейски дипломат, който казва, че „в името на геополитиката [европейските институции] са си затваряли очите пред престъпните дейности на Сърбия и Черна гора“.

Посочва се, че сръбските и черногорските власти са облагодетелствали „клана Кавач“, чиито членове „поддържали тесни връзки с футболната агитка, свързана с Вучич“.

Посочва се също, че агитката „Яничари”, по-късно преименувана на „Principe” (принц – бел.ред.), непрекъснато се засилва от идването на Вучич на власт. Участниците в нея са били ангажирани по време на церемонията по инаугурацията му, а синът на президента Данило редовно е виждан в компанията на членовете ѝ.

В материала, публикуван на няколко страници, се обяснява, че връзката между държавата и тази футболна агитка се осъществява от Даяна Хркалович, която, както пише „Монд”, е назначена от Вучич на длъжност държавен секретар на МВР. /БГНЕС

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

804 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: По света