От понеделник Гърция е в пълна блокада

От понеделник Гърция е в пълна блокада

© Reuters

 

От 6 часа сутринта в понеделник Гърция преминава към почти пълна блокада в опит да овладее кризата с коронавируса, съобщи премиерът Кирякос Мицотакис.

На всички граждани е забранено да напускат домовете си под заплаха от глоба от 150 евро. Всеки, коомуто се налага да излезе, трябва да носи лична карта или паспорт.

Премиерът благодари на „огромното мнозинство от гражданите“ за това, че изпълняват инструкциите за карантина, въведени преди повече от седмица, и обвини „безотговорни и лекомислени“ малцина, които застрашавали всичко, като пренебрегвали ограниченията.

От понеделник изключенията ще са за пътуващите към работа, лекар, магазин, аптека, в помощ на близък – особено на възрастни и деца, за тренировка (индивидуално или по двама) и за разходка на домашен любимец. Ще бъдат пропускани и онези, които се завръщат към местата, където живеят постоянно.

Ето още от актуалното състояние в съседните държави, според министерството на външните работи:

 

Република Северна Македония – Към 22 март 2020 г. всички ГКПП по границите на Република Северна Македония остават затворени за изход на граждани на страната и вход на чужди граждани, пътници и автомобили, с изключение на транзита на товарни автомобили, за представителите на дипломатическия корпус и пътниците, които са снабдени със специални разрешителни от МВР на Република Северна Македония по предварително получено становище от Главния координационен щаб на страната. На 21 март 2020 г. Република Северна Македония прие указ, със силата на закон, за прекратяване на всички действия за провеждане на предсрочните парламентарни избори, които бяха насрочени за 12 април, и на всички въпроси, свързани с изборния процес.

 

Косово – Входните ГКПП на Косово по границата с Република Северна Македония практически са затворени за чуждестранни граждани, с изключение на дипломати, акредитирани в Косово, служители на KFOR и EULEX. Допускат се граждани на Косово, които са подложени на подробни медицински прегледи и се инструктират за самокарантина през следващите 15 дни след влизането. Пропускат се товарни транспортни средства, превозващи стоки и храни, след преглед на водача от медицински специалист. Считано от 21 март 2020 г., след отмяната на 100%-те митнически такси за внос на суровини от Сърбия и Босна и Херцеговина в Косово, се увеличи трафика на товарни автомобили (основно на ГКПП „Мердаре“). Водачите не се подлагат на задължителна карантина, а само на преглед от медицински специалист./dnevnik.bg/

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

62 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: По света