От президента до кметовете в Северна Македония ще взимат минимална заплата за два месеца

От президента до кметовете в Северна Македония ще взимат минимална заплата за два месеца

Президентът, премиерът, министрите, директорите, кметовете в Северна Македония ще получават минимална заплата от 14 500 денара (около 460 лв.) през следващите два месеца, а всички назначени членове на управителни и надзорни съвети няма да получават дивиденти, реши правителството в Скопие.

 

Решението не се отнася за работещите в сферата на здравеопазването.

 

Служебният премиер Оливер Спасовски уточни на пресконференция, че заплатите на работещите в държавния сектор няма да се намаляват, което противоречи на предложението на председателя на СДСМ Зоран Заев.

Спасовски представи втората серия от икономически мерки за справяне с кризата, възникнала заради коронавируса. На частните фирми, засегнати от кризата, през аплрил и май ще бъде оказана помощ от 14 500 денара месечно на работник при определени условия. Алтернативна мярка е 50 процента субсидии за работещите в частните фирми.

Тези фирми, които кандидатстват за субсидия, за минимална заплата за работещите, нямат право да освобождават работници, да не изплащат дивиденти, бонуси и награди, и трябва да имат 30 процента намаляване на оборота в сравнение с миналата година. С минимална заплата на човек се субсидират и всички работещи в областта на спорта и независимите хора на изкуството, а гражданите, които останат без работа, ще получават 50 процента от заплатата си в зависимост от стажа, каза Спасовски.

 

Премиерът добави, че вторият пакет мерки за справяне с кризата е приет след широки консултации с членовете на икономическия съвет, формиран за целта, със стопанските камари и с експерти. /БТА

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

80 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: По света