Пълна забрана за излизане навън в Турция за уикенда!

Пълна забрана за излизане навън в Турция за уикенда!

Турция въвеждасила пълна забрана за излизане навън на населението в 31 града и прилежащите им вилаети заради новия коронавирус от полунощ днес.

Това са 30 от големите окръжни градове на страната – Истанбул, Адана, Анкара, Анталия, Айдън, Балъкесир, Бурса, Денизли, Диарбекир, Ерзурам, Ескишехир, Газиантеп, Хатай, Измир, Кахраманмараш, Кайсери, Коджаели, Кония, Малатия, Маниса, Мардин, Мерсин, Мугла, Орду, Сакария, Самсун, Шанлъурфа, Текирдаа, Трабзон, Ван и град Зонгулдаг, съобщи турското министерство на вътрешните работи.

Въведената забрана е най-радикалната и най-тежка до този момент карантинна мярка срещу разпространението на COVID-19 след поредицата ограничителни мерки, които бяха предприети преди това, като например забрана за излизане на хора над 65 г. и под 20 г., затваряне на училища, кафенета и барове, забрана на масовите молитви в джамиите и др. Тези предходни мерки обаче не дадоха очаквания ефект за спиране на разпространението на коронавируса, според експертите.

Какво ще означава новата ограничителна мярка. Подробностите съобщи турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Той посочи, че забраната включва само двата дни на този уикенд, през което време ще бъде забранено излизането на гражданите вън от къщи.

Общественият транспорт, фабриките, магазините и др. няма да работят. Движение на хора и на частни коли също няма да се допуска.

Ще работят фурните, които ще разнасят хляб на желаещи по домовете, както и куриерските служби, фирмите за доставка на вода, болничните заведения и дежурните аптеки, поясни министърът.

Междувременно вчера в около 22 часа, когато бе обявена новата ограничителна мярка се извиха дълги опашки пред хлебарниците, които в страната работят до късно, пред дежурните магазини за снабдяване с хранителни стоки от първа необходимост, като млечни продукти, цигари, вода, алкохол, пише „24 часа“.

Министър Сойлу посочи, че забраната за излизане навън през уикенда съзнателно е била съобщена в късен час в петък, след затваряне на основната магазинна мрежа, за да се избегне евентуален хаос в магазините за хранителни стоки.

Всъщност тази тежка мярка не е съвсем изненадваща. Министър Сойлу бе предупредил наскоро, че ако заразата с новия коронавирус продължи да се разпространява ще се прибегне до повсеместна забрана за излизане навън.

На един от последните брифинги министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа посочи,че вирусът се разпространява изненадващо бързо в Турция.

А според експерти, ако не се овладее разпространението до седмица-две може да има катастрофални последици за страната.

60 процента от фаталните случаи и от заразените са регистрирани в 15-милионния мегаполис Истанбул. Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу публично призова властите да въведат пълна забрана за излизане навън за известно време, като се позова на препоръките, направени в тази насока от медицински специалисти.

Мнозина експерти се обявиха за въвеждане на пълна забрана за излизане навън в рисковите области, предупреждавайки, че в противен случай в Турция може да се повтори италианският сценарий.

Според опозицията президентът Реджеп Тайип Ердоган отхвърлял такава мярка. Подобно мнение изрази лидерката на опозиционната Добра партия Мерал Акшенер, която заяви, че: „Ердоган отхвърля препоръките на Научния съвет да наложи общонационална карантина, за да спре разпространението на коронавируса. Но тя трябва да бъде наложена“

Забраната за излизане навън бе огласена, след като здравният министър съобщи последни данни за разпространението на епидемията от коронавируса в страната.

През последното денонощие 1006 души в Турция станаха жертви на коронавируса, а новозаразените са 4747. С това броят на заразените е достигнал общо 47 029 души.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

103 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: По света