Радев: Няма да кажем „да“ на РСМ преди да се изкорени изопаченото отношение към България

Единствено от ангажирането и резултатите в диалога с България зависи ускоряването на европейската перспектива за Република Северна Македония. Това заяви президентът Румен Радев преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел, предаде БГНЕС.

„Искам да фокусирам вниманието върху точката от дневния ред, която очакваха всички европейски институции и лидери, и която успяхме в последния момент да свалим от днешната програма. За това си има своите причини и история. За последния месец и половина България бе подложена на неимоверен натиск от европейските партньори именно на днешния Европейски съвет да се даде ход на преговорите за членството на Република Северна Македония“, каза държавният глава.

Той припомни, че на миналия съвет през май е заварил България в изолация, сочена с пръст и обвинявана за блокирането на преговорите със Северна Македония и Албания.

„Служебното правителство положи огромни усилия да навакса годините, в които нашите партньори така и не успяха да чуят смислена аргументирана българска позиция на високо ниво“, заяви Радев.

В тази връзка президентът е провел множество лични срещи и разговори с лидерите на европейските институции, ЕП, ЕК, Европейския съвет, с президенти и премиери, с еврокомисари, министъра на външните работи и държавния секретар на САЩ.

„Вярвам, че те разбраха, че упреците към България са неоснователни. Че имаме ясна позиция за намиране на изход от този проблем и че държим на надеждни гаранции, на устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения. Време е да излезем от фамилиарната дипломация пред камерите и да се фокусираме върху прагматичните решения“, каза Радев.

Според него за този месец и половина България е доказала, въпреки натиска, който беше към нас, че е отговорен член на ЕС и няма да допусне внасянето на нови проблеми в Съюза.

„Нека не бъдем наивни. Ние сега успяхме не само да отложим тази точка от дневния ред, но да отхвърлим натиска за обвързване на началото на преговори за членство на РСМ с календарен график и срокове, но засега. Натискът ще продължава. Ние доказахме, че може да бъдем открити и за конструктивен диалог и не само – че можем да иницииране диалога и да водим до неговото размразяване на най-високо ниво“, каза Радев и подчерта: „Няма и да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране с медиен и политически натиск“.

Държавният глава е категоричен, че София държи на Копенхагенските критерии за членство и не може да подмине дискриминацията на граждани в РС Македония, само заради тяхното самоопределение като българи, което е в разрез с европейските ценности и принципи.

„Няма как да кажем „да“ преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамереното отношение към България – от учебниците, музеите, паметниците до медиите и държавната политика. Не можем да кажем „да“ преди да сме убедени, че нашата съседка няма да гради своята идентичност върху кражбата на българската история“, каза Радев.

Той заяви, че България остава отворена за бързи, резултатни двустранни преговори в интерес на гражданите на двете страни.

„Но време е да се разбере от всички, че единствено от ангажирането и резултатите в диалога с България зависи ускоряването на европейската перспектива за нашата най-близка страна“, категоричен е Радев. /БГНЕС

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

382 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: По света