Северна Македония удължава с 14 дни извънредното положение

След днешната сесия на Съвета за сигурност президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски обяви, че ще вземе решение за ново 14-дневно извънредно положение, което ще влезе в сила в неделя.

„Вземането на това решение има за цел само да даде възможност на правителството и институциите да се справят по-ефективно със здравните, но също така и с икономическите и социалните предизвикателства, свързани с кризата, причинена от коронавируса“, поясни президентът.

Пендаровски изпрати три послания – едно до гражданите, едно до правителството и едно до лидерите на политическите партии.

„Искам да благодаря на огромното мнозинство от нашите граждани за това, че вече трети месец са изключително дисциплинирани и съвестно спазват препоръките за защита. Искам също така да апелирам да не се отпускаме и по този начин да се поставят под въпрос всички положителни резултати, които сме постигнали досега в борбата срещу пандемията. Ние със сигурност ще спечелим тази битка, но трябва да останем съвестни и отговорни до края“, заяви Пендаровски.

Той каза на правителството, че наблюдаваните негативни тенденции в някои общини не трябва да са повод за възстановяване на ограничителните мерки на цялата територия и за всички граждани.

През вчерашния ден епидемиолозите записаха повече от двойно увеличение на броя на заразените с COVID-19 хора за разлика от предишния ден, когато бяха регистрирани 25 души с коронавирус. Лидерът на СДСМ Зоран Заев обвини, че това е пряко следствие от бездействието на техническия министър Наке Чулев и той оцени увеличението на пациентите като пряка последица от факта, че правителството вместо основни политики провежда ежедневно пиар във връзка с коронавируса.

В петък са регистрирани 52 нови случая на положителни тестове за коронавирус и 30 възстановени пациенти.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

1 339 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: По света