Сръбски министър: Пендаровски да мълчи на езика, който само Сърбия признава

Вучич подчерта, че по време на инаугурацията в Скопие е помолил Пендаровски да не коментира промяна на границите между Белград и Прищина

Президентът на Сърбия Александър Вучич и министърът на отбраната Александър Вулин коментираха днес изявлението на Стево Пендаровски, че е против промяна на границите между Белград и Прищина, съобщава БГНЕС.

Според Вучич, Пендаровски ласкае германците с това свое изказване.

Вулин се изказа доста по-рязко: „Пендаровски никой не го пита и може да мълчи на езика, който само Сърбия признава”.

Пред сръбската Първа телевизия, Вучич подчерта, че по време на инаугурацията в Скопие е помолил Пендаровски да не коментира тази тема в името на добрите отношения между двете държави.

Според него, това изказване е направено за първи път от германския външен министър Хайко Маас. Той подчерта, че Сърбия не се намира в особено лека среда и се опитва да води диалог с всички – дори и с онези, които са признали независимостта на Косово.

„Те не се интересуваха през 2008 г. за спазването на международното право и териториалната цялост, а днес говорят, че много ги е грижа за това”, каза Вучич.

Когато настояват да няма териториални промени, това означава, че целта е Сърбия да признае изцяло територията на Косово като независима държава, смята сръбският президент.

Той беше категоричен, че Белград никога няма да се съгласи с това и че територията е определена с Резолюция 1244 на ООН.

„Ако нямат друго решение, нека доведат на власт друг в Сърбия и да решат това за един ден”, заяви Вучич и допълни, че очаква предложение от всички съветващи, какво да бъде компромисното решение./faktor.bg/

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

2 840 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: По света