Турският президент обяви, че в полунощ влиза в сила примирие в сирийската провинция Идлиб

 ТАСС
Путин и Ердоган започнаха срещата си с разговор на четири очи

Турция и Русия постигнаха споразумение за прекратяване на напрежението в Сирия. Това стана ясно след продължилата близо 6 часа среща на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и неговия руски колега Владимир Путин в Москва днес.

„Тесните лични взаимоотношения между лидерите на Руската федерация и Турция ни позволяват да намерим общи подходи за решаване на международните проблеми“, каза Путин, цитиран от ТАСС. Той допълни, че преговорите по Сирия са завършили в позитивна посока. Русия и Турция са намерили приемливи решения на проблема в сирийския Идлиб, каза още Путин. „Русия и Турция договориха документ за съвместно урегулиране на ситуацията в Сирия“, каза руският президент. Той очаква споразумението на руско-турската среща на върха в Москва да сложи край на страданията на цивилни хора в Сирия. „Преговорите с Ердоган не бяха лесни, но завършиха положително“, допълни руският президент.

Ердоган пък обеща, че Анкара „ще окаже съдействие на сирийските бежанци по въпроса за завръщането им в родината“. Но също така изтъкна, че Турция си запазва правото да отговори на действията на сирийските войски: „Турция си запазва правото да отговори на всякакви атаки от страна на режима (на сирийския президент Башар Асад) със свои сили“.

Москва и Анкара постигнаха споразумение да създадат коридор за безопасност в провинция Идлиб в района на сирийската магистрала М4.

„Страните се договориха да се създаде защитен коридор на шест километра на север и на шест километра южно от магистрала М4. Конкретните параметри за функционирането на коридора за безопасност ще се договорят от министерствата на отбраната на Руската федерация и Турската република в рамките на седем дни“, се казва в съвместното съобщение.

В него се посочва, че от 15 март Русия и Турция ще започнат съвместно патрулиране по магистрала М4 в Сирия – от населения пункт Трумба до селището Айн ал-Хабр.

Русия и Турция отбелязват своята решимост да се борят с всички проявления на тероризма.

„Изхождаме от необходимостта да спазваме принципите на суверенитет и териториална цялост на Сирия. Освен това сме убедени, че не трябва да допускаме отслабване на борбата срещу международния тероризъм“, заяви Путин.

Боевете в сирийскат апровинция Идлиб ще бъдат прекратени по цялата линия на съприкосновение още от полунощ.

„Ние ще въведем примирие възможно най-скоро, след което ще постигнем съгласие за по-нататъшни стъпки,“ подчерта Ердоган. „Тази вечер в 00:00 ч. в полунощ, ще бъде въведено примирие.“

Близо тричасовата среща на върха между двамата президенти беше последвана от среща между делегациите, като общо цялата среща продължи около шест часа.

В началото на срещата руският президент Владимир Путин каза на турския си колега Реджеп Ердоган, че трябва да се разберат за положението в сирийската провинция Идлиб, „за да не се разрушат руско-турските отношения“, предаде ТАСС.

„Задължително трябва да си поговорим за всичко, за да не се повтори тази ситуация и да не се разрушат руско-турските отношения, на които държим толкова много“, заяви той в началото на срещата. „Винаги има за какво да си поговорим, а сега положението в Идлиб се изостри толкова, че налага лично да разговаряме“, добави Путин.

Руският президент изрази съболезнования на Ердоган заради гибелта на турски войници в Сирия и заяви, че сирийската армия не е знаела местонахождението им. „В началото на нашата среща още веднъж искам да изразя своите искрени съболезнования за гибелта на вашите военнослужещи в Сирия. Гибелта на хора винаги е голяма трагедия. За съжаление, както Ви казах вече в телефонния ни разговор, никой, включително и сирийските военни, не е знаел тяхното (на турците) местонахождение. В същото време пострадаха и сирийски военнослужещи, сирийската армия има сериозни загуби“, каза Путин, който благодари на Ердоган, че е намерил време да дойде в Москва.

След срещата днес стана ясно, че ЕС подготвя допълнителни 500 милиона евро помощ за сирийските бежанци в Турция, за да облекчи напрежението с Анкара. Това са заявили европейски източници пред АФП, цитирана от БГНЕС. Предложението за финансиране идва, след като представители на ЕС обвиниха Турция в „изнудване“, като отвори границата си с Гърция миналата седмица за хиляди бежанци, опитващи се да стигнат до Европа. Парите ще бъдат в допълнение към шестте милиарда евро, отпуснати през 2016 г. за финансиране на програми за подкрепа на приблизително 3,6 милиона сирийски бежанци в Турция. Това беше част от споразумение между ЕС и Турция, което пресече потока от мигранти, преминаващи през Егейско море към Гърция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в понеделник, че вече е отхвърлил предложение на ЕС от един милиард евро. „Казват ни: „ ще ви изпратим милиард евро “. Кого се опитвате да заблудите?… Не искаме тези пари“, каза той. Турция все още не е реагирала на най-новото предложение, съобщава АФП.

Европейската комисия от своя страна излезе с предложение да улесни визите за турските граждани, които се отправят към Европа. Междувременно ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел обяви в сряда отпускането на 170 милиона евро спешна помощ „за най-уязвимите в Сирия“ по време на посещението си в Анкара.

Правозащитните групи обвиниха Турция, че използва мигрантите като търговски пионки, като ги тласка към гръцката граница. Но те също осъдиха Европа, че не оказва по-голяма помощ. Хиляди пристигнаха на гръцката граница, след като Ердоган обяви, че Турция вече няма да ги спира да се опитват да влязат в Европейския съюз. По данни на БНТ Турция е разположила от днес 1000 военни по границата с Гърция, за да спре изтласкването на мигранти обратно към страната.segabg.com

99 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.