За САЩ тази седмица на заразата ще е „като Пърл Харбър“

Седмицата, която започва, ще е с безпрецедентен брой смъртни случаи за САЩ и главният лекар на страната предупреди в неделя американците, че „това ще бъде нашият Пърл Харбър, нашият 11 септември, най-тежкият момент за много хора в целия им живот“.

 

Сравнението с драматичния момент от 7 декември 1941 г., довел до гибелта на хиляди хора и дал повод за влизането на САЩ във втората световна война не е случайно. Малко преди това британската кралица Елизабет II използва в специалното си обръщанение сравнение с мобилизирането на нацията в последната голяма война. Премиерът Борис Джонсън стана не само първият заразен с коронавирус от лидерите на големите държави, но и снощи бе приет в болница, защото симптомите на заболяването му не намаляват.

 

Япония, която досега се въздържаше от решителни мерки, ще обяви извънредно положение в следващите часове, съобщи в.“Йомиури“. Но „Ройтерс“ цитира водещ японски специалист по здравеопазване, според когото мярката е закъсняла със седмица и не предвижда налагане на тотално спиране на контактите и движението, нито тежки глоби за нарушения.

 

Главният лекар на САЩ Джером Адамс, който е вицеадмирал, призова още в предаването Meet the Press на телевизионната мрежа NBC News сънародниците си, че „трябва да разберете, че ако искаме успешно да преминем през всичко това, е нужно всеки да поеме своята отговорност“. Той използва и сравнението с прочутия плакат от войната, на който американка запретва ръкав под надписа „Можем да го направим“ (We can do it!).

 

Все още 6 щата – всичките с губернатори републиканци – не са обявили извънредни мерки и Адамс ги призова: „Ако не можете да ни дадете 30 дни, дайте ин седмица, дайте ни каквото можете, за да не рухне здравната ни система в следващата седмица – после ще правим оценки как да продължим“.

 

Главният специалист по запазни болести на страната Антани Фаучи също предупреди в неделя, че новата седмица ще бъде „наистина много лоша“.

 

В изложбен център в Ню Орлийнс бе издигната военна полева болница, за да се облекчи натискът над здравните заведения в града.
, .</p>

 

Ню Йорк, който досега е епицентърът на заразата в САЩ, съобщи в неделя за пръв път за леко намаляване броя на смъртните случаи спрямо предходния ден, но въпреки това става дума за почти 600 починали и още над 7300 заразени.

 

Луизиана е следващият най-пострадал щат с почти 500 починали и повече от 13 500 случая, а местният губернатор каза, че в четвъртък ще останат без апарати за обдишване на критичните случаи. Нарастват и заразените и жертвите в Пенсилвания, Колорадо и в столицата Вашингтон.

 

Официалните данни, обаче, не отразяват реалността, коментира „Ню Йорк таймс“, позовавайки се на представители на болниците, на лекари, специалисти по обществено здравеопазване и медици. Причината са различните протоколи за действие и отчитане на случаите – между отделните щати, а понякога и между отделни окръзи, както и недостиг на ресурси.

 

Миналата седмица Центърът за контрол и превенция на заболяванията разпространи нови инструкции за вписване на смъртните случаи. В тях се казва, че като жертва на коронавируса трябва да се регистрират не само тези с потвърдена с тест зараза, но и „ако има обстоятелства, съответстващи на убедителни доказателства“. Сравнително правилната статистика по време на епидемия е особено важна, за да има представа как се развива заразата и да се предприемат съответните мерки, колко драстични да са те и къде да се насочват оскъдни ресурси.

 

При обичайна епидемия прецизните данни се събират след месеци или дори години, проблемът с COVID-19 е, че се развива много бързо и не оставя на властите повече от седмица-две за решителни действия.

 

Не е известно какви тестове се правят на Джонсън, който продължава да има температура. Специалисти казват, че вероятно ще се провери как работят сърцето, бъбреците, черния дроб, както и че заразени като него с наднормено тегло обикновено се оплакват от затруднено дишане.

© Reuters

, . , , , , .</p>

 

Премиерът Борис Джонсън, който на 27 март съобщи, че е заразен, бе настанен снощи в болница. От кабинета му съобщиха, че това не е спешна намеса, а е „предпазна мярка“ за провеждане на още тестове и че той остава начело на правителството.

 

В понеделник обаче извънредното правителствено заседание за кризата ще се ръковод иот външния министърт Доминик Рааб, съобщи „Ройтерс“. Агенцията припомня, че в историята на Великобритания има малко подобни прецеденти и поради това не е напълно изяснена процедурата за поемане задълженията на министър-председателя, ако той попадне в състояние, в което не е способен да ги изпълнява.

 

Джонсън бе критикуван, че отлагаше въвежданеот на режим на т.нар. социално дистанциране, а когато нареди на сънародниците си да не напускат домовете, рязко смени тона и правителството не изключва от коронавируса за починат до четвърт милион хора (в неделя жертвите бяха почти 5000).

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

245 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: По света