Зловещ антирекорд в САЩ: Почти 4 600 жертви на коронавируса за ден

Съединените регистрираха рекорден брой починали от коронавирус за ден, според данните на университета “Джонс Хопкинс“, който извършва свои собствени изчисления въз основа на федералната и местната статистика, както и на други източници.

Според оценките на университета, 4 591 души са починали за ден – от 15 до 16 април, и са регистрирани 31 451 нови случая на заболяване, съобщава РИА Новости. Дневната смъртност е приблизително два пъти по-висока от обичайната.

Общо над 671 000 случая на инфекция с COVID-19 и 33 284 смъртни случая са регистрирани в САЩ тази сутрин.

На Съединените щати ще им отнеме “година или две”, ако не и повече, за да се възстановят от пагубните икономически последици от въздействието на коронавирусната пандемия, заяви висш служител на Федералния резерв на страната.

Строгите карантинни мерки във Великобритания и Ню Йорк бяха удължени, поне за още няколко седмици. В САЩ кандидатите за получаване на обезщетение за безработица са вече 5,2 милиона души за една седмица.

 Безработицата засегна пряко общо 22 милиона души.

На пресконференция във Вашингтон президентът Доналд Тръмп заяви, че препоръчва постепенно възобновяване на американската икономика след катастрофалното й блокиране с цел спиране на разпространението на коронавируса.

„Въз основа на най-новите данни, нашият екип от експерти прие, че можем да открием следващия фронт в нашата война, който наричаме „отваряне на Америка отново“. И това е, което правим. Отваряме страната си”, каза Тръмп пред журналисти във Вашингтон.

Според него възобновяването на американската икономика ще се осъществи постепенно, като ще започне от щатите, които констатират, че епидемията намалява и е под контрол.

“Нашият подход ще очертае три фази във възстановяването на нашия икономически живот. Ние няма да /премахнем ограничителните мерки/, отваряйки всички щати наведнъж, а след внимателни стъпки в определени моменти. Някои щати ще могат да се отворят по-рано от други”, заяви американският президент.

Тръмп каза, че губернаторите на щатите, а не Белият дом, ще ръководи процеса.

“Ако трябва да останат затворени, ние ще им позволим да го направят. Ако те смятат, че е време да се отворят отново, ние ще им предоставим свободата и насоките да изпълнят тази задача много, много бързо, в зависимост от това какво искат да правят”, каза Тръмп. /БГНЕС

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

113 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: По света