Алибегов: Временните ни министри го карат временно, лошото е, че щетите ще са за години

Председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов ексклузивно за Tribune.bg

 

Напрежението в ресторантьорския бранш расте. Как мина вчерашната поредна среща с властите? Какво поискахте вие и какво ви отговориха?

 

Всъщност вчерашната среща в Министерски съвет мина спокойно. Не е ставало дума кой какво иска. Отделни точки се засегнаха. Това което казахме ние е, че не искаме повече да се затварят бизнеси предвид това, че има ваксини и то даже четири в България. Знаете на всеки ъгъл можете да се ваксинирате при нас. Това беше нашето условие. Държавата трябва да намери механизъм как да стимулира хората да се ваксинират, а не да се чуди как да затваря бизнеси и то предимно само и единствено нашия.

 

Какви всъщност финансови мерки, от които могат да се възползват заведенията, са в сила в момента?

 

В момента няма никакви изготвени финансови мерки и следващата седмица – понеделник, вторник и сряда, предстоят срещи с министрите на икономиката и финансите с цел да се види първо с какви средства се разполага и какви мерки могат да бъдат изготвени за ограничените бизнеси, тъй като ние в момента сме частично затворени, като условието което поставихме е да не бъдат повече ограничавани заведенията и да бъдат отворени бизнесите.

 

Ваши колеги се оплакват от драстично намаляване на обемите на работата, на какво се дължи това?

 

Това се дължи на няколко неща – първо, защото работим при ограничение на капацитет и работно време, второ, знаете, че хората се дърпат, когато по телевизията започнат да излизат различни лекари и да казват колко страшно става, че идва нова вълна – идва днес, утре, след седмица, и хората се дърпат, това е естественият път. Най-вече страдаме обаче от ограниченията на капацитет и работно време. Всъщност нощният сектор е затворен. При положение, че работното време на заведенията е само до 23 часа, те няма как да работят.

 

Как растящата инфлация се усеща от бранша. Има ли ръст на цените на продуктите, с които се работи?

 

Това, което усещаме осезаемо, са цените на горивата и на тока, поскъпнаха страшно много доставните цени към нас. Имаме близо 30% ръст на сметките за ток. За съжаление няма как да вдигаме нон-стоп цените и ситуацията в момента въобще не е добре. Имаме над 15% покачване на доставните цени и 30 до 45% на цената на тока.

 

Вече година и половина светът е в криза, която икономически удари най-силно туризъм и ресторанти. Има ли някаква статистика колко български заведения са обявили фалити и колко са в риск?

 

Нямаме такава статистика, но ако говорим за чужбина, имайте предвид, че там обезщетенията в този сектор бяха доста големи. Ето например, вчера се разбра, че за целия сектор „Туризъм“ служебното правителство е предвидило 70 милиона лева за една година, от друга страна само за изборите са отделени над 120 милиона лева. Тези 70 милиона няма как да стигнат за абсолютно нищо. Така че, този сектор е най-пострадал и в България, но не и обезщетен. Мярката 60/40 от два месеца е спряна. Във варианта, който се представи от служебното правителство, фирмите да получават 60% от осигурителния доход на работника, само ако докажат поне 40% спад на приходите от продажби през юни и юли спрямо съответния месец на 2019 година, е тотално неработеща. 90% от бизнеса няма да може да кандидатства по нея, което явно е било и идеята, да се спестят пари. А други изработени мерки няма. Има желание за мерки, но изработени такива няма. Това, което ние повтаряхме три месеца на бившите министри на икономиката и на финансите, заедно с работодателските и браншови организации е, че сега е времето да се изготвят мерки и когато се приеме бюджетът, мерките да са готови и парите да могат да стигнат до бизнеса и до хората. Ние сега имаме приет бюджет, но нямаме нито една мярка. Предишните министри не свършиха абсолютно нищо в тази посока и сега започваме разговорите наново. Приемете, че понеделник отиваме и започваме наново да говорим това, което вече три месеца сме написали, изпратили, входирали, обяснили. При добро желание от двете страни това отнема минимум 45 дена.

 

Как служителите се справят с намалелите си приходи. Още в началото се заговори, че много от тях ще се преквалифицират?

 

Ние и в момента имаме огромен проблем с персонала. Масово се преквалифицират хората, тъй като нашият сектор не е надежден. Виждате, първи се затваря, единствен влиза в ограничения и последен се отваря. Ако се загледате в ситуацията в страната в момента, най-респектираният бизнес е нашият заедно, разбира се, с детските кътове и центрове, те са също към нас. В същото време детските градини са отворени. Спортни събития на закрито не може да има, а в театъра и в кината може да има хора на 50%. Никаква логика. В момента в България има Световно първенство по волейбол, на което сме домакин и което се реализира много трудно, на което няма един човек посетител. Не 30%, не 50%, а 0 %.

 

Какви ще са действията ви оттук нататък?

 

Ние ще проведем разговорите, за които сме поели ангажимент, но като цяло се готвим за протеста на превозвачите на 28 септември, който заявихме отдавна, че ще подкрепим. Дали сме си срок 10 дена, след това ще се видим отново с премиера, ще видим какво е измислила държавата. Нашите неща сме ги казали. Ще видим какви мерки са направени, какви можем да изготвим заедно и за какво има пари, разбира се. Пак казвам за туризма за цяла година има 70 милиона. Това е крайно недостатъчно за сектор „Туризъм“ в България. Туризмът следва да е приоритет на държавата, както е в Гърция, в Хърватия. Там са милиарди средствата за възстановяване на туризма, тук са 70 милиона. Съгласете се, че това не стига абсолютно за нищо. На срещата в Министерството на туризма туристическият бизнес се отказа от тази помощ и каза, че по-добре тези пари, които са крайно недостатъчни, сметнете това ще са по 1000 лева на фирма може би, да бъдат пренасочени за ваксинационна кампания, за агитация и т.н. Нещо да се случва. В момента темпът на ваксинация у нас е толкова нисък, че е в риск както зимният сезон, така и следващият летен сезон, тъй като държавата ни става в червена зона и няма да пускат туристите си насам.

 

Как оценявате комуникацията си с министър Стойчо Кацаров?

 

Комуникация с министър Стойчо Кацаров ние нямаме и не искаме да имаме! Няма какво да комуникираме с този министър. Вчера по време на срещата му казах, че той е един от основните виновници за ниската степен на ваксинация, защото той, както и много други лекари, ако си върнете някои интервюта преди да стане министър, обясняваше, че няма пандемия, че няма нужда от маски, няма смисъл да се затварят бизнеси, това е една измислица. Това са негови думи. Затова го обвиняваме за ниския темп на ваксинация в България. Няма как такъв човек, който допреди шест месеца е повтарял, че пандемия няма, да работи за това хората да се ваксинират. Да си смениш мнението по този начин, ставайки министър, не е сериозно. И виждате резултата!

 

На фона на постепенно отпадащи мерки в Западна Европа заради достатъчен брой ваксинирани, при нас картината в това отношение наистина е сложна и дори в региона сме на последно място по темп на ваксинация. Говорили ли сте си с властта за кампаниите по ваксиниране, предлагали ли са да помогнете по някакъв начин. Например информационни кампании сред клиентите?

 

Другите държави в Европа си свършиха работата. Това е цялата работа. Там не се води дискусия може ли заведенията да работят с ваксинирани. Да, могат, защото има над 70-80% ваксинирани, а министър Кацаров и доц. Кунчев се опитаха да наложат това в България при 20% ваксининация. Хубаво е да гледаме западните мерки, но е хубаво и да гледаме, че преди да наложи тези изисквания към бизнеса, държавата трябва да си е свършила и своята работа. В това всъщност упрекваме здравното министерство – че налага здравни мерки без да си е свършило своята работа. Ние сме единствената страна в Европа, която има наложени здравни мерки без икономически и социални. И наложените здравни мерки са само и единствено, защото държавата цяло лято не си мръдна пръста, и не са достатъчно така да се каже. Аз не съм видял ваксинационна кампания, не съм видял населението да бъде мотивирано по някакъв начин. Нищо не се е случило. Пак казвам – туризмът се отказа от 70 милиона, за да разполага властта с пари за кампания, защото един от проблемите бил, че няма достатъчно пари. След като повече от 2 милиарда лева бяха разпределени за здравеопазване за две години, министерството казва, че няма пари за ваксинационна кампания. Но ок, бизнесът се отказва от тези пари, само и само, за да се случи нещо. Сега ще видите кога ще се изработят тези клипове, кога ще тръгне тази кампания, сигурно догодина. Не е сериозно! Ние сме пред угроза да изгубим зимните си туристи и сме пред угрозата да изгубим летния туризъм. Нашите зимни курорти вече трябваше да бъдат разпродадени. Няма почти никакви резервации. Знаете, че декември и януари започва разпродажбата на летните курорти. Ако ние стоим с тези нива на ваксинация, нито TUI (най-голямата компания за туризъм, пътешествия и отдих в света), нито други, никой няма да прати хора тук. Още повече помощта от 35 евро на седалка, която беше гласувана и обещана, и нашите туроператори я бяха вкарали в пакетите на TUI, сега в бюджетна комисия ги отказаха тези пари. Сега има едни обещани пари към чуждите туроператори, които те не могат да получат. При 40 хиляди туристи, изпратени от тях по 35 евро кой ще плати сметката? Най-вероятно никой няма да я плати, но бъдете сигурни, че те повече няма да изпратят един турист тук. Ако всеки си мълчи за тези работи, ние от туризма и туристическите браншови организации говорим нон-стоп по медиите, пишем писма, алармираме, тишина. Временните ни министри просто го карат временно, лошото е, че щетите, които те оставят след себе си, ще са за години напред. Липсата на ваксинация ще се отрази. Липсата на пари в туризма ще се отрази през следващите две години. Туроператорите са неплатежоспособни и излизат на протест, виждате.

 

Запознахте ли се с новия министър на икономиката, казахте ли си нещо?

 

Казахме си, че ще се видим във вторник, за да започнем да изготвяме мерки. Входирали сме писма. Все пак и да го няма стария министър, тези писма би трябвало да се заведат в деловодството и министър Даниела Везиева би трябвало да се подготви за срещата, за да не започваме разговорите отначало, а да вървим напред, тъй като това е един дълъг процес. Като цяло обаче най-важното за бизнеса и за бранша е да работи и ако се приемат някакви рестрективни мерки, да се влиза в заведенията с PCR тест, сертификат за преболедуване или ваксинация, бързи тестове, то това няма как да го приемем да важи само за туризма. Това трябва да е политика на държавата за всички сектори в търговията. Няма да търпим повече подобни дискриминационни решения. Ако държавата не може да обезщети бизнеса, няма достатъчно ресурс, да го остави да работи. Ние сме взели прекалено много мерки в тази година и половина. В заведенията има много скъпи вентилационни системи, има пречистватели за въздух, дезинфектанти, какво ли не още, за разлика от градския транспорт и други места, където има струпване и няма абсолютно никакви превенции от такова естество. Когато не могат да ни обезщетят, по-добре да ни оставят да работим.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

78 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Политика