Без Петков и Василев: Кабинетът „Янев“ 2 встъпи в длъжност

Вторият кабинет на премиера Стефан Янев встъпи в длъжност с церемония на „Дондуков“ 2.

„Събрах ви, за да благодаря за усилията и резултатите. Можем да погледнем с удовлетворение на месеците, когато бяхме начело на страната. Правителството разкри тежкото наследство, корупцията и пресече множество схеми, проведе честни избори, прекрати рекета върху бизнеса, упражняван от предишната власт“. Това заяви президентът Румен Радев в началото на церемонията.

Последва невероятна реч за подвизите на служебните министри, които за няколко месеца успели да изградят държавата наново.

„След 13 години безхаберие изведохме пенсионерите над линията на бедност. Планът за възстановяване вече не е в насипно състояние. Спряхме вноса и горенето на вредни отпадъци. Овладян е COVID-19 и беше организирано присъствено обучение. Този модел на управление и честен пример е капитал за политическото бъдеще. Върнахте част от доверието на хората в институциите“, обяви президентът.

Държавният глава, който ще се бори за втори мандат след по-малко от два месеца, не показа и зрънце скромност в хвалебствията си и отправи тежки критики към партиите.

„За съжаление, политическата класа не възприе модела и не можа да създаде кабинет. Вече се сблъскахте с тежкото наследство и разбрахте колко трудно се управлява държава след авторитарно управление. Срещу вас ще продължават да се хвърлят огромни ресурси – пари, медии, на тези, които са решили, че държавата им е бащиния. Ще ви организират стачки, протести и компромати и ще ви товарят с греховете на старата власт, но вече доказахте, че имате характера да се справите с тежкото наследство“, похвали ги Радев.

Според него срещу министрите му се изсипват последствията на безхаберие, застой и некомпетентност – като цената на тока, хаоса и липсата на законност в пътното строителство, които лишили работниците от заплащане.

По оценките на Радев, не неговият министър, отявлен критик на мерките допреди няколко месеца, е провалил ваксинацията, а кампанията е била „компрометираната още в началото“.

Радев поздрави министрите си и за  „рекорден икономически ръст“ и „исторически ниска безработица“.

„Очаквам от вас вие да продължавате с разумни стъпки подобряване на живота на хората, да работите за бедните и слабите“, заръча Радев.

Стефан Янев благодари за доверието и оценката.

„Обещавам доверието да бъде оправдано“, отговори премиерът, който благодари на колегите си за екипната работа.

Той също заговори, че предстоят тежки месеци. „Уверен съм, че ще се справим и защитим интересите на българските граждани по най-добрия начин“, каза Янев.

Вторият пореден служебен кабинет почти по нищо не се отличава от първия. Двама министри си тръгват и поемат официално по пътя на политиката. Това са Асен Василев (Финанси) и Кирил Петков (Икономика). Те още сега ще създадат партия ПП – „Промяната продължава“.

Има и нов министър на транспорта.

На тяхно място влизат Валери Белчев – бивш шеф на Фонда на фондовете при второто правителство на ГЕРБ (Финанси) и Даниела Везиева – бивш зам.-министър на икономиката и във второто правителство на Бойко Борисов (Икономика). Новият министър на транспорта е Христо Алексиев, който беше предлаган за поста и от Слави Трифонов.

Няколко министри, които успяха да забъркат сериозни скандали през изминалите месеци, запазват постовете си.

Въпреки пълния крах на ваксинацията и съмненията за прокарване на частни интереси за създаването на частна мегаболница в Кремиковци, Радев е преценил да задържи Стойчо Кацаров. Министърът на здравеопазването е в обтегнати отношения с лекарското съсловие и успя да предизвика протести с премахването проф. Асен Балтов и проф. Тодор Кантарджиев. Самият Кацаров е начело на НПО, създадено за да води дела срещу лекари, и никога не е бил приемлив за професионалната общност.

Протести има и в сектор регионално развитие, които Виолета Комитова отхвърля, тъй като част от фирмите вече са взели пари за незапочнато строителство. Тя категорично отхвърля доводите на фирмите в сектора за лавинообразен ръст на цените на материалите, които е трябвало да бъдат купени предварително. Освен това непрекъснато подозира бранша в саботажи срещу нея лично. Един от най-сериозните скандали, в които се замеси, бяха инспекцията на паркинг на техника, за който твърдеше, че е строеж на магистрала. Сериозни притеснения предизвика и с обявлението, че АМ „Хемус“ е незаконна и не е изключено нищо, дори изчегъртване на вече готови участъци.

Бойко Рашков срещна сериозни затруднения с противодействието на бежанския наплив и получи много обвинения в репресии срещу местни структури на политически опоненти. Стотиците акции в страната не доведоха до обвинения. Няма развитие и по останалите сигнали, произведени от Рашков – „ядени“ бизнесмени, подслушвани протестиращи, които бяха оставени да бъдат забравени.

 

Ето го и пълния състав на кабинета:

Стефан Янев за служебен министър-председател

Гълъб Донев за служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика

Бойко Рашков за служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи

Атанас Пеканов за служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства

Валери Белчев за служебен министър на финансите

Георги Панайотов за служебен министър на отбраната

Стойчо Кацаров за служебен министър на здравеопазването

Виолета Комитова за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството

Николай Денков за служебен министър на образованието и науката

Светлан Стоев за служебен министър на външните работи

Янаки Стоилов за служебен министър на правосъдието

Велислав Минеков за служебен министър на културата

Асен Личев за служебен министър на околната среда и водите

Христо Бозуков за служебен министър на земеделието, храните и горите

Христо Алексиев за служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Даниела Везиева за служебен министър на икономиката

Андрей Живков за служебен министър на енергетиката

Стела Балтова за служебен министър на туризма

Андрей Кузманов за служебен министър на младежта и спорта

Вчера стана ясно, че културистът-финансист Румен Спецов също остава на поста си като шеф на НАП, защото „всички са доволни от работата му“. Очевидно и тук скандалите с източването на ДДС и прехвърляне на фирмата му на малоимотен човек не е изиграла роля в преценката дали Спецов да остане на работа

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

64 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Политика