Борисов към ИТН: Да излезем двете партии от зала. Защо стоим там? За да угодим на Радев?

Юмрукът на Радев роди партии, които не могат, забравете за Еврозоната с това, което се направи, предупреди лидерът на ГЕРБ

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов призова за разум по време на процедурата по актуализацията на бюджета. Той се обърна към медиите и партиите от централата на партията с предложение към ИТН да напуснат зала и да се спре цялата процедура.

„ Днес този фарс може да приключи“

„Хайде да излезем двете партии от зала – 128 депутати. После нищо не може да се приеме. Те излизат и ГЕРБ излизат. Вече сме на избори, няма никакъв вариант за правителство? Защо стоим там? За да угодим на Радев. Днес този фарс може да приключи. Бързи избори и следващият ще взима решения и носи отговорност. Какво е това изнасилване на Конституцията? Ще ни държи Радев докато не прецени, че е готов“, попита Борисов.

Той подчерта, че отговорността за всичко, което се случва, е на президента, който е повел страната по пътя на банкрута.

„И, помнете ми думите, тогава той ще излезе и ще каже: „ама партиите са виновни, аз само подписвах укази“. От месеци говоря, днес съм тук да призова за разум. Юмрукът на Радев роди не просто партии, които не могат, но те и не разбират материята. Радев изви ръцете на депутатите да актуализират бюджета. Залагат бюджет за следващата година, който следващото правителство ще е длъжно да изпълнява. Защото Радев се е концентрирал само да си спечели изборите. И следващото правителство, което дойде, ще трябва политически да се самоубие като намали плащанията“.

Това заяви на брифинг в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов. Той очерта мрачен сценарий пред публичните финанси.

„Ще дойде наказателна процедура за свръхдефицит. Забравете за Еврозоната“

„Забравете за Еврозоната с това, което се направи сега. Това ви го гарантирам. Аз съм вкарал България в чакалнята. Как си представят, че ще вържат бюджетния дефицит? Правителствата, които аз съм управлявал, винаги са били на излишък. В момента, те не ни показват реалните числа, трябва да сме на около 5% дефицит. А след приемане на всичко това, не е ясно на колко ще е“, предупреди Борисов и разкритикува сегашните управляващи, че са проспали „златните месеци“ за ваксинация.

„Радев вместо да даде пример, даже не знаем ваксиниран ли е. Кацаров – отиде на море. Ще дойде наказателна процедура за свръхдефицит. Тогава ще трябва да се орежат разходите и следващото редовно правителство да се самоубие. „Постната пица“ на Дянков помните ли? Коланът на последната дупка. Но тогава народът ни вярваше и удържахме да го преведем през това. Сега кой има доверие да направи това?“, попита лидерът на ГЕРБ.

Той е категоричен, че предложението на ГЕРБ за 100 лв. на всички пенсионери не е опасно, защото е временен разход.

„Ние казваме – не е страшно. И 100, и 200 лв. за 3 месеца да се дават. Но не постоянен ангажимент. Вчера даже моите изпадаха в популизъм. А, за да стане това трябва или да се тегли огромен дълг, или да вдигаме данъци. Бъдете честни бе хора – без да се увеличи данък, обещаното няма как да се случи. Кажете го“, призова бившият премиер.

„Не купувайте изборите на Радев“

„Асен Василев, слугата на Румен Радев, внесе бюджет, който да се самовзриви в ръцете на парламент без мнозинство“, каза той.

Според Борисов съществува някакво очакване в готвещите партия служебни министри, че парламентът ще им даде готови пари, те ще оберат позитиви за раздаването на пари и ще станат популярни.

„Ние трябва да идем и да гласуваме за Асен Василев пари от бюджета да си прави кампания за новия политически проект? Сериозно? Ще дойде някой да си прави партия на гърба на другите партии и ние останалите ще му гласуваме. Сериозно ли си го мислят това? Че сме някакви балъци“, учуди се лидерът на ГЕРБ.

Той призова и депутатите от другите партии да не купуват изборите на Радев, наливайки милиони, защото това ще вкара страната в сериозна финансова дупка.

„Надявам се, че Европа няма да ни пусне да паднем както през 1997. Да не стане пенсията 3 долара“, заяви Борисов и изрази надежди, че може би е черноглед и „лош пророк“.

„Един партиен, един непартиен, още трима и двама чакат!“

ГЕРБ няма да казват името на кандидат-президента си, докато няма яснота дали изборите ще са 2 в 1. Според Борисов служебният кабинет „явно отново ще подправя изборите, затова не разрешават да се броят разписките“.

„Целта е Радев да стане президент отново. Няма да кажем името на нашия кандидат, докато не се знае кога и какви ще са изборите – в един ден, в два дни… Ако са в един ден ни трябва партиен кандидат. Ако ще са в два дни, ни трябва силен общ кандидат да махнем Радев… Имаме една партийна, една непартийна фигура. Имаме още трима и още двама, които чакат“, пошегува се той.

ИТН и ДПС – Годеж? Любов? Секс?

Лидерът на ГЕРБ се хвана за вчерашните подвиквания на ИТН и думите на Тошко Йорданов, че имало „Годеж“ между ГЕРБ, БСП и ДПС за добавките към пенсиите. Борисов припомни „Годежът в Кърджали“ и „Любовта от пръв поглед“ между ДПС и ИТН, който е направил Ива Митева председател на НС, а Любомир Каримански е вариант за нов шеф на БНБ.

„Какво правиха тогава? Годеж? Любов? Секс?“, попита Борисов

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

175 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Политика