Централната избирателна комисия обяви разпределението на мандатите в 46-ото Народно събрание

Централната избирателна комисия обяви окончателните изборни резултати и разпределението на мандатите в 46-ото Народно събрание. Това съобщиха от пресцентъра на ЦИК. „Има такъв народ“ ще има 65 депутати, ГЕРБ-СДС – 63, „БСП за България“ – 36, „Демократична България“ – от 34, на ДПС – от 29, „Изправи се! Мутри вън!“ – 13.

 

По данни на ЦИК броят на действителните гласове за квадратчето „Не подкрепям никого“ е 35 201, а на действителните гласове, подадени за кандидатските листи на партии, коалиции и инициативни комитети е 2 731 225 от общо 2 766 426 действителни гласове. Броят на намерените в избирателната кутия недействителни гласове (бюлетини) е общо 9342 от намерени в избирателната кутия бюлетини 297 812 броя.

 

На тези избори няма избрани независими кандидати. Данните на Централната избирателна комисия сочат, че 4-процентната бариера за влизане в парламента е 109 266.8 гласа.

 

Централната избирателна комисия реши да приеме и уважи искането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не бъде обявяван за избран за народен представител. ЦИК приема, че заявлението по своята същност представлява искане на лицето да не бъде обявено за избрано за народен представител и предвид изричната му воля искането му е уважено.

Така ЦИК реши да не обявява за избран за народен представител от листата на коалиция ГЕРБ – СДС в Шестнадесети изборен район – Пловдив, и в Двадесет и пети изборен район – София, Бойко Борисов в произведените избори за народни представители на 11 юли 2021 г.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

371 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Политика