Депутатите обсъждат актуализацията на бюджета в пленарна зала

Депутатите ще обсъдят актуализацията на бюджета на първо четене в пленарната зала.

С нея се предвижда в хазната да постъпят два милиарда лева повече, а новите разходи да бъдат милиард и 800 милиона лева.

В ресорната бюджетна комисия единствено депутатите от ГЕРБ гласуваха „въздържал се“.

Останалите политически сили подкрепиха текстовете по принцип, но заявиха, че ще имат собствени предложения между първо и второ четене.

От първи октомври се залага средно увеличение на пенсиите с 12,5%, като при най-ниските ще има и социална добавка, за да се изравнят с прага на бедност. Именно това предложение на служебния кабинет може да се превърне в ябълката на раздора между парламентарно представените политически сили.

Мария Капон от „Изправи се БГ! Ние идваме!“:

„Трябва да е ясно, че няма как от 300 лева 340 лв. да бъде минимална пенсия – т.е. 40 лева повече, като махнете 50 лв., това означава 10 лв. по-малко в портмонето“.

От „БСП за България“ също заявиха, че имат предложения между първо и второ четене.

В ефира на „Хоризонт“ Георги Гьоков от левицата заяви:

„Комбинация между увеличаване на тежестта на коефициента осигурителен стаж, каквото е предложението на служебното правителство, и нашето предложение за преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход от по-късна година“.

Отново пред БНР д-р Хасан Адемов разкри предложението на ДПС:

„По 120 лева всеки месец за месеците октомври, ноември и декември – общо 360 лева, без да пипаме модела на пенсионно осигуряване“.

Предложението на ДПС идва ден след като от ГЕРБ-СДС представиха своята визия.

Бившият финансов министър Кирил Ананиев заяви в ресорната комисия:

„Добавката, която давахме досега от 50 лв., да стане 100 лева“.

Освен пенсиите, трябва да се осигурят допълнително пари за здравеопазване по бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), както и средства за подпомагане на бизнеса, които са в държавния бюджет.

Неведнъж от служебния кабинет са коментирали, че без актуализацията страната ни ще бъде изправена пред сериозна криза, тъй като няма да има законово основание да се пренасочат средства към най-необходимите сфери

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

162 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Политика