Депутатите приеха предложението за 9% ДДС

„За“ гласуваха 107 народни предствители
Депутатите приеха на първо четене предложението на ГЕРБ и „Обединени патриотите“ за намаляване на ДДС за заведенията и книгите на 9%.

„За“ гласуваха 107 народни представители, 68 се въздържаха, а един гласува против.

Новата мярка е временна. Трябва да започне да действа от 1 юли и да остане в сила до края на 2021 г. Около нея управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се обединиха като средство за преодоляване на част от негативните икономически последици от епидемията от коронавируса. Хотелиерският е ресторантьорският браншове бяха едни от първите засегнати, чиито обекти останаха затворени през цялото време на извънредното положение.

Финансовият министър Владислав Горанов изрази категорично несъгласие с мярката. Според него диференцираната ДДС ставка за някои стоки и услуги може да доведе до увеличение на общата ставка на 24%, както и до повишаването на някои преки данъци.

Вносителите вече заявиха, че мярката може да бъде отменена предсрочно, ако докаже своята неефективност.

НА заседанието в петък депутатите от мнозинството отхвърлиха на първо четене всички останали предложения. От ДПС настояваха да се намали ДДС за стоките за деца до 3-годишна възраст, като според тях тази мярка ще допринесе за преодоляване на негативната демографска статистика. Депутатите от ВОЛЯ пък искаха сваляне на данъка върху фитнес и другите спортни услуги. БСП също за пореден път внесе свой законопроект, в който поиска намаляване на ДДС ставката за определени храни и лекарствени продукти.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

568 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Политика