Детските градини е възможно да отворят през месец май

Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че е възможно детските градини да отворят за кратко още през този месец. В момента се обсъждат различни варианти, като досега мнението и на властта, и на синдикатите, а и на повечето родителите беше отрицателно, защото имаше притеснение за последствията. Сега се обсъждат различни варианти за това как и кога децата да се върнат в групите, обясни пред „NOVA“ Вълчев.

„Засега решението е по-скоро да бъдем предпазливи. Това надделява и при учителите, и при родителите. Между 30-50% от родителите биха си пуснали децата, ако отворим детските градини.“, каза министърът.

Той подчерта, че в някои страни правят експерименти като пускат 1/3 от децата в групите, а останалите си остават вкъщи. Според него обаче такова упражнение не е ясно доколкото ще подобри образователните резултати.

Що се отнася до училищата министърът беше категоричен, че те се дезинфекцират редовно и са безопасни за провеждането на изпитите. В стаите ще има само по 10 деца, за да може да се осигури необходимата дистанция. Ще бъдат отворени и повече входове, за да не се допуска струпването на ученици преди или след изпита.
Квесторите ще са по един в стая. За тях ще бъде отпуснато допълнително възнаграждение.

Ученици, които са поставени под карантина, ще бъдат изследвани с PCR тестове до 36 часа преди провеждането на матурата.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

2 354 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Политика