И бизнесът излиза на протест: Цената на тока с рекордно увеличение, правителството се оправдава с липсата на парламент

Бизнесът излиза на протест на 19-и октомври. Причината е рекордното повишаване на цените на тока. Това съобщи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

„Асоциацията ще участва в общонационален протест на социалните партньори срещу екстремните цени на електроенергията. Протестът ще бъде пред Министерски съвет“, обясни той и допълни, че в понеделник цената е достигнала до 211 евро за мегаватчас.

„В светлата част на деня цените бяха над 500 лева за мегаватчас“, обясни Велев.

По думите му предприетата от правителството мярка АЕЦ „Козлодуй“ да извади на борсата по-малки пакети ток, които да бъдат продадени на повече фирми, за да да се ограничи спекулата на пазара, е в основата на повишението на цените.

„Ние предупредихме, че точно така ще се случи. Около 30 търговци и 7 предприятия купиха количества на борсата. 7 предприятия купиха около 1/5 от потреблението си. Другите 4/5 ги купуват отново на пазара ден напред, но вече на много по-високи цени. А повече от половината от общото количество беше изнесено в чужбина и няколко души спечелиха няколко десетки милиона за един ден за сметка на АЕЦ „Козлодуй“, подчерта той.

Велев заяви, че настояват за незабавна реакция на правителството и Министерството на енергетиката.

В същото време служебното правителство оправдава ненамесата си в казуса с тока с липсата на работещ парламент. По думите на виецпремиера Атанас Пеканов те правят всичко възможно, за да решат проблема, но се намират в трудна ситуация заради липсата на народно събрание.

Днес пък е пети ден от протестите на пътните строители, които искат от служебното правителство на Румен Радев да си получат заработените пари. Днес на протест излязоха и медици в различни градове, като се очаква утре той да стане национален, а медицинските сестри ще протестират пред здравното министерство.  

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

79 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Политика