ИБГНИ няма да подкрепи предложения от ИТН кабинет

Взехме единодушно решение да гласуваме против предложения от ИТН кабинет. Това съобщи на брифинг Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме“, предаде Агенция „Фокус“.

„Поели сме ясен ангажимент към българските граждани, към хората на площадите, да подкрепим правителство на промяната. Такова, което да демонтира едноличния модел, което да се справи с корупцията, което да извърши смели реформи – на първо място в съдебната система. Хората по площадите искаха две оставки, досега са получили само едната. Хората очакват реформи и промени в социалната сфера и здравеопазването. За всичко това са нужни хора – смели, почтени, доказани професионалисти в своите области, с ясна гражданска позиция“, обясни тя и посочи, че според нея предложените за министри не са такива хора.

По думите й номинациите са скромни и абсолютно неприемливи, а цялостният състав „семпъл“.

„Няма да правим компромис с очакванията на хората“, подчерта лидерът на ИБГНИ.

Мая Манолова посочи още, че от ИТН са предложили едностранна декларация, която не е партньорски документ и в която няма ясни ангажименти, срокове или конкретика. Тя поясни, че това е сред причините да не се стигне до споразумение между двете политически сили.

„Заявихме ясно, че няма да подкрепим кабинет, който да бъде параван на сянката на ГЕРБ и ДПС. Не получихме категорични гаранции, че това няма да е така. Не можем да правим компромис с очакванията на българските граждани“, добави Манолова.

Тя оцени високо работата на служебния кабинет и посочи, че той би бил решение в кризисна ситуация.

Мария Капон подчерта, че няма скъпи избори и че от ИБГНИ не се плашат от предсрочен вот.

Арман Бабикян обясни, че решението на парламентарната група не трябва да се разглежда като акт на неуважение към потенциалните партньори на ИБГНИ.

„Просто да подкрепим някакъв кабинет, към когото нямаме никакво отношение, виждайки слабостите му, само за да не обидим някой партньор, няма как да стане. Този, който наистина е загрижен за доброто управление на страната в тежък момент и след толкова години диктаторско управление, би трябвало да даде обратния пример”, уточни той.

Адв. Николай Хаджигенов поясни, че не само номинацията на Петър Илиев за вицепремиер и вътрешен министър е причината ИБГНИ да не подкрепи предложения от ИТН Министерски съвет.

„Проблемът не касае отделната личност, а механизма, по който е сглобено това правителство. По наше мнение той е много грешен. Петър Илиев е самостоятелно основание да гласуваме „против“, но основният ни упрек не е към него, кандидата за правосъден министър или кандидата за премиер. Основният ни упрек е, че са събрани хора, които по наше мнение не са в състояние да извършат дълбоката и драстична реформа, която ни е нужна”, каза той.

Татяна Дончева се обърна към Слави Трифонов и му обясни, че под политическо споразумение трябва да седи лично неговият подпис.

„Само той е човекът, който носи отговорност за действията на парламентарната си група. Разбирам неговото желание всичко в политиката да се прави наопаки, но това няма да доведе до светли върхове”, подчерта тя.

На въпроса за третия мандат и имат ли надежда той да се реализира, Манолова заяви:

„Нека видим гласуването – коя парламентарна група на коя страна ще застане. Готови сме да разговаряме с ИТН, ДБ и БСП. Ако наистина ги е грижа за най-важните проблеми, които стоят пред българските граждани, можем да продължим с разговорите след сряда”.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

245 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Политика