Инициативен комитет издига кандидат – президентската двойка проф. Анастас Герджиков и полковник Невяна Митева

Инициативен комитет начело с бившия депутат от ГЕРБ Радомир Чолаков издига ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков и полковник Невяна Митева като независими кандидати за президент и вицепрезидент.

 

Вече стана ясно, че коалиция ГЕРБ-СДС ще подкрепи кандидат-президентската двойка на предстоящите избори на 14 ноември.

 

„Мисля, че симпатизантите, членовете на ГЕРБ, а и много други хора ще предпочетат един умен, образован, добър човек, а не диктатор“, заяви преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

В Инициативния комитет са ректорите на 7 университета в страната, социалният антрополог Харалан Александров, писателят и драматург Стефан Цанев, сценаристът Юрий Дачев, директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов, на театър „София“ – Иреней Константинов, актьорите Филип Аврамов, Тончо Токмакчиев, Христо Шопов.

 

Редица музиканти и певци, сред които Теодосий Спасов, Тони Димитрова, Богдана Карадочева и композиторът Стефан Димитров, Милена Славова, Михаил Белчев, Никола Коцев,

 

В подкрепа на кандидат-президентската двойка Герджиков – Митева са се обявили олимпийската шампионка Стойка Кръстева и кметовете на София и Бургас – Йорданка Фандъкова и Димитър Николов.

 

Юристът Радомир Чолаков представи проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева. „В учебниците по история на България миналото е описано с величие, но и тежките моменти. Има времена на възход, но и трагични. Историята ни показва, че винаги противоспованията и войната следстват спокойствие и сигурност. На 21 ноемвра 2021 година ще бъде отворена нова глава в историята ни и от българите зависи какво ще пише в нея. Може да пише, че е продължил кратък и мрачен период на безпътица, но може да пише, че е бил период на въздигане на духовонстта и съзидателен труд. Какво ще пише в учебника за тези, които вземаме решенията зависи от нас“, заяви той.

 

„Голяма част от Инициативният кометитет са тук в залата, едни не успяха да дойдат, други поискаха да се включат, но формално това не е възможно, но ще дадат своята подкрепа. Не сме тук да поставяме разделителни процеси или да се броим на комитети. Това е акт, с който призоваваме всички добри сили да помогнат на страната и народа ни, който заедно ще извървим за по-доброто бъдеще на България“, завърши Чолаков. „Хиляди пъти чухме, че Герджиков и Митева са личности които винаги сме искали да видим на върха на държават, сами изградили кариерите си, успешни и, с които ще се гордеем когато представляват България, хора които са се справили с трудностите в живота, а това е важно за тяхната емпатия“, каза по повод постоянното попълване на комитета Радомир Чолаков.

 

Силно слово произнесе видният археолог проф. Николай Овчаров: „Смея да ви нарека цвета на нацията, но без да ви противопоставям на онзи другия цвят, защото в България има други хора. Имам много приятели в инициативния комитет на Радев, но има едно във философията на нашия претендент,което превъзхожда всички останали кандидати – това, че проф. Герджиков ще се стреми да обединява, а не да разединява. Вероятно Радев е талантлив геренал, но неговага политиката много прилича на прочутия трактат за изкуството на войната, написан от киатйския пълководеец Сун Дзъ. Имам чувството, че съм на бойно поле, на което се извършват някакви учения и военния действия. Не желая някого постоянно да чегърта и преследва, а искам някой да гради. Ето защо, с ясна мисъл и чисто сърце заставам зад проф. Анастас Герджиков“, каза професорът.

 

Николай Овчаров припомни и изтъкнатите научни дейности на проф. Герджиков. „Споменавам един негов труд – „Огледалото на владетеля“ или „Качествата на императора“ са само две от книгите на професора, в които се изследват качествата на владетеля. Аз самият съм се занимавал с политическа история и в много случаи ми се е налагало да ползвам неговите съчения и който не познава миналото, не може да управлява и бъдещето. Затова вярвам, че той знае, поучавайки се от историята, какво е да управляваш правилно“.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

148 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Политика