Калоян Методиев: Радев прилага принципа „Подривай и владей

Снощи официално Румен Радев беше издигнат за втори мандат от инициативен кандидат на впечатляващо събитие в НДК. Как да четем посланията на личностите, подкрепили президента, и коя е сега „Радевата“ партия? Прочит на политолога Калоян Методиев, бивш шеф на кабинета на президента.

 

Президентът Радев вдигна юмрук на площада, но това не е знак на нападение, а знак на общност, твърди журналистката Ана Заркова, която е начело на Инициативния му комитет и ще води кампанията му за втори мандат. Вашият прочит на това послание?

 

Тази теза, трябва да бъде подложена на академична дискусия, защото е изцяло нова в анализа на подобен политически жест, т.е. толкова е абсурдно, че трябва да бъде разгледано критично, а не с лека ръка отхвърлено. Тук има и елемент на оправдание.

 

В Инициативния комитет на президента Радев има представители на БСП, ИТН, от „Промяната продължава“, но като че ли най-много са лицата, които свързваме с БСП?

 

Официално от БСП са само трима души, излъчени по правилата на партията след решение на Изпълнителното бюро. Останалите очевидно са в лично качество, а не в партийно.

 

Коя е Радевата партия все пак?

 

Не зная, но ако има Радева партия, тя ще е нещо подобно на комитета му, ще е тюрлюгювеч от различни хора, които са събирани през фейсбук и през публикации в медиите, в които го хвалят.

 

Имате ли наблюдение президентът Радев да се е опитвал да се еманципира от Корнелия Нинова?

 

Цялото му президентство е насочено към подмолна дестабилизация на БСП, но това не е стигнало до публиката, не е стигнало до анализаторите също. Аз имах малшанса, или шанса, да го видя и това ми подейства като студен душ. Всеки опит за дестабилизиране в демократичната система през дестабилизация на партиите е политически деструктивно с тежки последици за държавата.

 

Има и други коментари, че Радев разбива политическата система на страната, не само БСП…

 

Абсолютно. Той го прави по същия начин, когато разбиваше БСП, вече бе разбил „Демократична България“/ДБ/ с помощта на ръководството ѝ. Разликата между БСП и ДБ бе, че ръководството на БСП беше спирачка пред опитите му за разбиване, докато ръководството на ДБ беше вратата за това разбиване на партиите в коалицията и клонирането ѝ. Оттам насетне във всички партии абсолютно се работи по същата схема – привикват се хора от партиите, обгрижват се, пълни им се главата с нова информация спрямо определен човек и се прави ядка, която да дестабилизира отвътре партията. По същия начин е пипано и в ИТН, движението на Мая Манолова доброволно отиде и се продаде, в ДПС, които блокираха този процес, доколкото виждам, и дори в ГЕРБ, което е абсурдно, но се оказа, че такива опити има и в ГЕРБ.

 

На практика президентът прилага римската максима „Разделяй и владей“?

 

Не го бях формулирал по този начин. Да, така е. Или по-скоро принципът „Подривай и владей“, а не само „Разделяй и владей“.

 

Има свидетелства, че при формирането на партия „Продължаваме промяната“ е участвал съветникът на Радев – Николай Копринков. Можем ли да сложим знак на равенство между тях или това са двама различни политически инженери?

 

В президентството има един единствен инженер, от който започва и свършва всичко, и инженерът се казва Румен Радев.

 

Каква е целта тогава – президентска република или силна партия под негов контрол?

 

И двете не са изключени, но най-кратката формулировка е „Власт на всяка цена“.

 

Да не би Радев да приема поста си като мисия, че е месията, който ще спасява България? Пророкуваше се, че на политическата сцена у нас ще се яви прероденият цар Давид.

 

Това е въпрос към психолозите, които да го изследват, но като гледам как върви спасението на народа от страна на служебното правителство – влошаването на показатели, цени на ток, на парно, на газ и на храни, спасението ще доведе до това, че спасяваните ще поискат да убият спасителя.

 

Това ли имате предвид като казвате, че подкрепата за Радев намалява с всеки изминал ден?

 

Не само това, другото е катастрофата в управлението на служебното правителство, която е видима за цялото общество. Бизнесът първи го усети по джоба си, а от друга страна е това, за което говорихме в началото – разбиването на партиите. Това са партии, които са те подкрепяли в миналото, а същевременно искаш да ги отслабиш, така че тези партии започнаха една по една да се изтеглят. Първа беше ДПС, която бе в Инициативния му комитет за първия мандат през 2016 г. Последва я „Възраждане“, която миналата година го номинира, а сега издигат собствена кандидатура и изостриха риториката към него. ДБ също, които в последния месец, месец и половина първо казаха, че може и да нямат собствен кандидат за президент, защото половината от избирателите им подкрепяли Радев, а в един момент и те рязко втвърдиха тона през последната седмица, защото разбраха, че са излъгани покрай проекта на Петков-Василев. Разочаровани са и различни други по-малки формации. Обществени фигури също виждат разликата между първия и сегашния Инициативен комитет. „Цветът на нацията“, очевидно, не се е търколил в краката на Радев.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

62 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Политика