Кметът на Симитли Апостол Апостолов предупреди за протести на АМ „Струма“ заради спрените ремонти

Кметът на Симитли Апостол Апостолов предупреди, че е възможно  да се стигне до гражданско неподчинение и блокиране на АМ „Струма“, ако не бъдат подновени ремонтните дейности, които изненадващо бяха спрени по нареждане на шефа на АПИ. Това е заявил вчера Апостол Апостолов на инициираната от служебния министър на регионалното развитие и благоустройство арх. Виолета Комитова среща с кметове от страната.

„Обясних за проблемите, които ще възникнат след спирането на планираните ремонти в общината, а именно изграждането на моста между Симитли и кв. „Ораново“ и рехабилитацията на пътя за с. Брежани. Има създаден инициативен комитет, който е изпратил писмо до кметството, че са в готовност за протести”, потвърди за „Струма“ кметът Апостол Апостолов.

Синът му, депутатът от ГЕРБ Стефан Апостолов, също ще отправи парламентарно питане  до регионалния министър за спрените ремонти.

До напрежението се стигна, след като шефът на Агенция  “Пътна инфраструктура” Апостол Минчев изпрати разпореждане до всички звена на АПИ в страната текущите пътни ремонти да бъдат спрени “до второ нареждане”. Министър Комитова обяви, че това “замразяване” изобщо не е било съгласувано с нея, определи го като саботаж, и показа червен картон на Минчев, като го уволни във вторник. „Апостол Минчев ми беше препоръчан от зам. министър Тодор Анастасов да оглави АПИ. Може би се предоверих, за което много съжалявам и сега съм много разочарована”, обясни министър Комитова.

В четвъртък зам. министърът на МРРБ Тодор Анастасов бе отстранен със заповед на служебния премиер Стефан Янев.

На вчерашната среща в МРРБ са присъствали около 60 кметове от страната. От Благоевградска област са били представители на 8 общини – двамата кметове на Симитли и Банско Апостол Апостолов и Иван Кадев, и зам. кметове и представители от още 6 общини.  Община Благоевград е бил представлявана от юристката в правния отдел Галена Манова, изпълняваща временно длъжността секретар, заяви за „Струма“ областният управител Николай Шушков, който е участвал на срещата в министерството.

„Огромни са проблемите в цялата страна, които се създадоха със спирането на ремонтите.  Възникна напрежение в общините сред строителните фирми. Аз реагирах още същата вечер, след като се получи писмото на директора на АПИ, тъй като като политическа фигура нося отговорност. На територията на Благоевградска област са спрени 6 обекта – два в община Симитли, два в община Белица, един в община Петрич и 1 в Благоевград-  пътя за с. Габрово“,  заяви вчера за „Струма“ след срещата в министерството областният управител Николай Шушков.

Освен кметове и областни управители на вчерашната среща са участвали и представители на строителните фирми, като е получено уверение, че ремонтите ще бъдат възобновени. Това ще стане поетапно, като процесът започва още от днес, събота, добави губернаторът на Пиринско.

В община Симитли бе стопирано изграждането на новия мост над р. Струма между Симитли и квартал „Ораново“, който започна тази година. Старият мост е строен по време на Втората световна война. Срокът му на експлоатация бе изтекъл още преди около 15 години и се считаше за опасен, а през зимата след падналия сняг зейнаха огромни дупки. За строителството на новия мост са осигурени 1,9 млн.лв., като движението ще бъде двупосочно с две ленти, пешеходна зона, маркировка, както и енергоспестяващо LED осветление. Строително-ремонтните дейности за рехабилитация и реконструкция на пътя Полето-Брежани, които също бяха преустановени, са по проект, като освен ремонт на асфалтовата настилка той включва още изграждането на три ограничителя на скоростта или така наречените “легнали полицаи”  и изцяло нови тротоари.

“За мен този проект е особено важен, защото след разговори с ръководството на Агенция “Пътна инфраструктура” успях да ги убедя, че този пътен участък трябва да бъде ремонтиран, защото само така ще гарантираме безопасност и на шофьорите, и на хората, които живеят в района. За много хора това е просто един ремонт на път, но за мен, а и за хората от селата, през които пътният участък преминава, това е поредният ангажимент, поредното обещание, което съм дал и изпълнил”, категоричен беше кметът на община Симитли Апостол Апостолов след  първата копка, която бе направена през месец март.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

4 651 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Общество