Кой колко депутата от Благоевградска област ще има в 46-то Народно събрание?

Предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори вече е към своя край. За съжаление тя няма да бъде запомнена с нищо различно от предходната, защото и този път не се стигна до лидерски дебат между основните претенденти, които искат и имат амбицията да управляват България. В нито едно телевизионно студио, в нито едно радио или електронна медия не успяхме да видим „сблъсъкът на титаните”, защото нито Бойко Борисов, нито Корнелия Нинова, нито Слави Трифонов, нито Христо Иванов, нито Мая Манолова пожелаха да се изправят един срещу друг, а каква е причината – едва ли някога ще разберем.

Що се касае до Благоевградска област, то и тук не видяхме дебат между водачите на листите на 12-те партии и коалиции, които се регистрираха за парламентарната надпревара. Разбира се, не може да не споменем, че имаше разлика между кампанията сега и тази, която се проведе в периода 4 март – 2 април. И това е съвсем нормално, предвид на това, че много от мерките, въведени заради COVID – 19, бяха отменени, което позволи да партиите и коалициите да разгърнат своите кампании.

Подобно на кметските избори в Общината и този път претендентите за народни представители заложиха на лични срещи с определени кръгове от хора, с изключение на събитията за закриването на предизборните кампании, които преминаха под формата на концерти и развлекателни събития.

Извън темата за вялата кампания, любопитно е да погледнем какво показват социологическите проучвания и най-вече да анализираме кой колко депутата от Благоевградска област ще успеем да вкара в 46-то Народно събрание. Както знаете мандатите, с които разполагаме, са 11, което означава, че част от регистрираните партии и коалиции няма да имат депутати от нашия регион. Как ще се разпределят мандатите по основните претенденти ще зависи най-вече от избирателната активност, която се очаква да бъде ниска по няколко причини. Първо, в Община Благоевград това ще бъде трета неделя на избори, това от една страна. От друга в неделя е финала на Евро 2020 година, което означава, че много хора ще предпочетат да се отдадат на футболни страсти, отколкото на предизборни. На последно място, но не и по важност, в момента е сезона на летните отпуски и много хора, след дългите месеци на пандемия, предпочитат да отидат и да почиват някъде, отколкото да гласуват.

Прогнозата на struma.news е, че общата избирателната активност в Област Благоевград ще бъде между 20 – 30 %, което означава, че решението – кои да бъдат нашите депутати ще зависи от твърдите партийни електорати. По отношение самите мандати, то анализът ни показва следното:

– Коалиция ГЕРБ – СДС ще получи не повече от три мандата;

– Партия „Има такъв народ” също ще получи три депутатски места;

– БСП твърдо ще има двама депутати;

– ДПС също ще бъде с двама депутати;

– последният мандат най-вероятно ще вземе „Демократична България” (ОБЕДИНЕНИЕ) или Мая Манолова и „Изправи се! Мутри вън!”.

Възможно е първите две партии в нашия списък да получат и по по-малко мандати, което означава, че на финалната права е твърде вероятно и Христо Иванов, и Мая Манолова да получат по един депутат от Благоевградска област. Правим и уточнението, че ако коалиция „Български патриоти” – ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ преминат 4 % бариера в национален план, то и в Област Благоевград е вероятно да настъпят промени по отношение разпределението на мандатите.

Отново подчертаваме, че в момента това са само и единствено прогнози, базирани на наши проучвания. Крайното решение е на вас – избирателите! Затова излезте и гласувайте за онези партии, коалиции и личности, които смятате, че могат да бъдат вашия глас в следващия парламент!

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

1 331 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Политика