Кой победи и кой загуби от частичните кметски избори в Благоевград?

Още една седмица! Точно толкова време остава, за да разберем кой в крайна сметка ще управлява Благоевград до провеждането на редовните местни избори през 2023 година. Резултатите на всички са добре известни – кандидатът на „Има такъв народ” адв. Илко Стоянов отива на балотаж срещу независимият кандидат, подкрепен от БСП, инж. Румен Томов. Разликата между двамата е малка – около 6 %.

Инж. Румен Томов срещу адв. Илко Стоянов в пряк двубой на 4 юли!

 

За инж. Румен Томов тази ситуация не е нова и той добре осъзнава, че да, сега може да е втори и да е загубил битката на първи тур, но „изходът от войната” остава твърде неясен. Ако си спомняте и през 2019 година ситуацията бе подобна – д-р Атанас Камбитов спечели на първи тур, но на втория инж. Томов обърна резултата и в крайна сметка пое управлението на Община Благоевград.

 

Адв. Илко Стоянов от своя страна не е участвал в кметска надпревара до сега, но пък вече има опит с изборите и ясна преценка за твърдия електорат, който го подкрепя. Същият този електорат преди два месеца го изпрати депутат в 45-то Народно събрание.

 

Интересното на изборите вчера бе, че избирателната активност бе изключително ниска и не говорим само за ромските секции, за които се очакваше подобна картина, предвид машинното гласуване и предвид драконовските мерки, които бяха предприети, за да се осуетят опитите за купен вот. Е, явно усилията на Служебното правителство и на МВР в тази посока дадоха резултат! Ниската избирателна активност и най-вече отсъствието на младите в гласуването показа, че те бойкотираха изборите и дадоха ясен знак на политиците, че искат наистина да видят промяна, а не само говорене за такава!

 

Ясно е едно – в следващите няколко дни и двамата кандидати ще трябва да ни убедят, че имат концепцията, визията и най-вече силите да управляват Община Благоевград, която има спешна нужда от рестарт. Тоест, пътят към победата и за двамата кандидати ще трябва да е изграден от множество малки успехи.

 

Кой понесе най-тежката загуба и кой спечели, макар да загуби изборите?

 

Всъщност тук е трудно да кажем, че има само един губещ, защото реално губещите са и тримата фаворити за кметския пост, които в последствие оформиха челната тройка по резултати. Защо смятаме така? – защото нито един от тях не успя да мотивира хората да излязат и да гласуват. Вместо това, крайния резултат се оформи, благодарение на твърдите електорати, които имат и тримата – адв. Илко Стоянов, инж. Румен Томов и Андон Тодоров.

 

И все пак ако трябва да степенуваме кой понесе най-тежката загуба, то това определено са Андон Тодоров и партия ГЕРБ. Той получи 19 % от гласовете, което означава, че за него са гласували 3 452 души. Това от своя страна показва няколко неща. На първо място – общественото доверие към Тодоров, сравнено с 2019 година, е спаднало. Тогава той получи 5 186 гласа. Резултатът сега показва също, че членовете и симпатизантите на ГЕРБ не са припознали в Тодоров своя кандидат, което не е изненада предвид на това, че той не бе техния избор, а им бе наложен едва ли не насилствено от ръководството на партията в областта и от новопоявили се „съветници“.

 

 

Все пак трябва да кажем, че сред губещите има и един победител. Това е Стефан Делиов. Да, той получи подкрепата на 5.5 % от жителите на Благоевград, но това му позволи да се нареди на четвърто място и то след ГЕРБ. Самият Делиов коментира, че да си на тази позиция и то след партията, която в последните над 10 години бе водещата политическа сила у нас, е победа!

 

За Делиов участието в кметските избори може да служи само и единствено като „трамплин” към успешна политическа кариера, защото той доказа, че и младите хора могат да имат визия за управление и ясен план как нещата могат да се случат.

 

 

Едно е сигурно ниската избирателна активност на тези избори показа, че хората са отвратени от политиката и най-вече от грозната политика. Те искат и се надяват на едно – че който и да дойде да управлява поне веднъж ще помисли първо за Благоевград, после за самият себе си! И който и да спечели изборите на 4 юли трябва да е сигурен в едно – обществеността ще го следи изкъсо, тоест място за грешки и популизъм няма!

 

Благоевград има нужда от рестарт, след който посоката е само една – напред и нагоре!

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

805 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград