КСНС обсъжда мерки за преодоляване на нова Covid вълна

Мерки за преодоляване на нова вълна на коронавируса ще бъдат обсъждани днес на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, свикано от президента Румен Радев за 14.00 часа. Тема на срещата ще бъдат и мерките срещу засиления миграционен натиск към България.

Радев свиква КСНС на фона на политическо напрежение между парламентарните партии след неуспешен първи опит за съставяне на работно правителство и настъпваща четвърта вълна на коронавируса у нас.

През последната седмица премиера и министрите от служебния кабинет многократно призоваха депутатите за спешна актуализация на бюджета, за да може страната ни да се справи с нова Covid вълна. За това настоява и президентът Румен Радев, който обвърза връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство с актуализацията на бюджета:

„Има тревожни въпроси, които изискват актуализацията на този бюджет. Ние не можем да оставим хората в наближаващата пандемична криза без финансова подкрепа, без социална подкрепа, няма как да стане. Аз искам да видя ясния ангажимент на българския парламент. От това ще си проличи кой работи за хората и кой ще е хаос“.

КСНС ще обсъди и мерки за противодействие на бежански натиск през границата ни с Турция.

В петък държавният глава направи оглед по въздух и суша на съоръженията на българо-турската граница. Радев коментира, че събитията в Афганистан водят до нарастване на потока от мигранти.

„България е сухопътна граница, външна за ЕС, на пътя на този мигрантски поток, така че рискът за нас даже се увеличава, разбира се трябва да работим още по-активно и с нашите европейски партньори за осигуряване на необходимите средства, за по сериозен ангажимент в контекст и постоянен диалог с Турция, която поема най голямата тежест“.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

91 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Политика