Любен Милев погуби БСП

Парламентарни избори 2021 доведоха до истинска революция в БСП в Пиринско.  Цели  структури се отцепиха от партията, а  дългогодишни членове обявиха, че я напускат, ако спешно не се сложи  край на хегемонията на БСП- Гоце Делчев и областното ръководство. БСП  реализира най-слабия си изборен резултат в последните 30 години. А  причината са нестихващите вътрешнопартийни ежби и силовото натрапване на гоцеделческата структура, откъдето  е областният лидер на столетницата Валери Сарандев.

Гоце Делчев, сочен като бастион на червените бе избран за откриване на предизборната кампания на социалистите, пренебрегвайки областния център. Лидерът Корнелия Нинова категорично предпочете Гоце Делчев пред всички останали, с което още повече нажежи обстановката.

Изборният крах бе  предизвестен още докато червените редяха кандидат-депутатската си листа. Тя бе композирана „еднолично“ от гоцеделчевци, а в нея присъстваха хора  непознати за състава, в голямата си част от района на Г. Делчев, което провокира страшно напрежение при обсъждането и. Представителите на  Петрич, Сандански, Кресна, Симитли Якоруда, Банско, Благоевград  напуснаха заседанието  гневни  и обявиха, че те такава листа няма да подкрепят.

И не я подкрепиха, работиха за единствения кандидат-депутат  от така наречената вътрешна опозиция, Любен Милев, но не успяха да го класират за парламента. Така изборният резултат  на червените бе малко над 19 000 гласа, 2-ма депутати и разгром в партията.  Масов отлив на членове, напускане на цели ръководства, като например в Якоруда, гняв, който ежедневно се изсипва върху лидера Корнелия Нинова, загубила подкрепата и на един от най-верните си последователи, кметът на Кресна Н. Георгиев, който е част от  опозиционното ядро  и това се усети на изборите..

Червена Кресна падна под ударите на ГЕРБ и резултатът бе катастрофален за партията. Погром претърпя БСП в  Петрич, чието ръководство отдавна негодува  срещу начина, по който се  води столетницата.  Вяла бе кампанията и на други места в областта.

Направиха опит вътрешните опозиционери да информират с отворено писмо лидера  Нинова за проблемите в парти ята, но отговор нямаше, което категорично демотивира структурите да работят активно за БСП. И провалът дойде. БСП се изложи крайно на тези избори.

Веднага   бе поискана оставката на Нинова, както и на областния лидер в Пиринско Валери Сарандев. Нито Нинова депозира оставка, твърдейки, че не може да остави партията в този момента, нито пък Сарандев, който дори реагира на удара с удар:

„Аз трябва да искам оставки, защото те не са работили „… Катастрофа..  Скоро в БСП  се готвят за пленум, на който ще бъде искана за пореден път оставката на Корнелия Нинова, както и на Валери Сарандев. Според  източници на Struma. com опозиционерите ще поискат областното ръководство  да бъде сменено незабавно, за нов областен се спряга Костадин Дурчов от Банско, или човек от областния център. Дали ще е успешно намерението?! Предстои да разберем.  ..

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

2 389 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград