Напрежението в редиците на ГЕРБ в Петрич и Благоевград расте!

Официалното откриване на предизборната кампания на ГЕРБ – Благоевград за парламентарните избори, насрочени на 11 юли, е вече факт. Събитието се състоя в зала „Скаптопара“, където освен кандидатите за депутати, присъстваха и членове и симпатизанти на партията. Самото откриване бе нетрадиционно, някои хора в залата дори го определиха като прекалено, а поводът – Stand up comedy шоуто, което Влади Въргала разигра в опит да приповдигне настроението на присъстващите и най-вече да ги надъха за победа на предсрочните парламентарни избори.

Дотук добре, но атмосферата, особено в редиците на ГЕРБ – Благоевград и ГЕРБ – Петрич се усещаше не толкова празнична, колкото се предполагаше, че трябва да бъде, още повече, че все пак цялото събитие се разигра по сценарий, в който главно действащо лице бе шоуменът Въргала, който постоянно се опитваше да пуска шеги, за да забавлява присъстващите. Но уви… опитът му се оказа не особено успешен.

В момента ПП ГЕРБ са в особено неизгодна позиция на политическата карта на България. На практика всички партии в страната, с изключение на СДС, „яхнаха вълната“ на партиите на протеста и изграждат цялата си кампания, говорейки против тях. Дори ВМРО, които бяха коалиционни партньори на ГЕРБ в 44-то Народно събрание се обърнаха срещу тях, като заявиха, че ако успеят да се преборят в 46-тия парламент, няма да правят коалиции с ГЕРБ, защото те са им навредили на имиджа, което е било причина да не станат част от 45-то Народно събрание.

Но да оставим проблемите в национален мащаб. В областната структура на партията в Пиринско нещата не са по-спокойни, дори напротив. Напрежение има и то е най-осезаемо в Благоевград и Петрич, а ето и причините:

– В ГЕРБ – Петрич недоволството нараства, а поводът е свързан с листата на партията в 1 МИР – Благоевград и по-конкретно с местата, заети от младите гербери в пограничния град. Това, което се коментира е, че същите тези млади хора са всъщност протежета на оттеглилия се преди няколко години от ГЕРБ и политиката бивш депутат Димитър Танев. Същият този политик, който е добре познат за обществеността в Пиринско, напусна партията, а поводът се оказа, че е неразбирателство между него и избраният за кмет Димитър Бръчков. Двамата дори стигнаха до съд. Говори се, че зад целия този хаос стои не кой да е Костадин Хаджигаев, който се оказва главен герой и за напрежението в ГЕРБ – Благоевград, но по този въпрос, след малко ще ви съобщим повече.

Друга от причините за появилото се напрежение е, че третият в листа, отново кандидат – депутат от Петрич Георги Динев е под сериозен въпрос дали въобще ще се пребори за място в 46-то Народно събрание. За хората, които следят политическия живот в Благоевградска област не е тайна, че от години се коментира, че голяма част от неговите преференции са фалшифицирани, което обаче няма да може да се случи на предстоящите избори, когато вотът ще бъде изцяло машинен;

– Ето, че стигнахме и до напрежението в редиците на ГЕРБ в Благоевград. На пръв поглед това, което прави впечатление в листата на партията за 1 МИР – Благоевград е, че липсват няколко от знаковите имена за организацията в областния център, които на миналите избори донесоха на партията над 6 000 гласа. Става дума за шефът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов, Илиян Георгиев, шеф на НОИ и Димитър Урдев. Единственият представител от Благоевград е бившият областен управител Бисер Михайлов, за който се говори, че е намерил място в листата, защото влезе в инициативния комитет, издигнал Андон Тодоров за кмет на Благоевград. И тук отново е време да споменем името на Хаджигаев, който всъщност е автора на този сценарии. Напрежение има и защото нито шефката на ВиК – Благоевград Росица Димитрова, нито общинските съвететници от ОбС – Благоевград намериха място в листата.

При така създалата се ситуация в страната, както и заради напрежението в Петрич и Благоевград, този път е под въпрос дали ГЕРБ ще успеят да вкарат четирима депутати. Прогнозите са, че в 46-то Народно събрание от 1 МИР – Благоевград ще има само трима народни представители, а именно водачът на листата Росен Желязков, първенецът по преференции Стефан Апостолов и вероятно банскалията Александър Мацурев. Дали тази прогноза ще се сбъдне предстои да разберем съвсем скоро!

 

  • Снимки: Пресцентър на ПП ГЕРБ
Вижте още от най - актуалното за Благоевград

1 838 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград