НС се произнася с решение по оттеглената премиерска кандидатура на Пламен Николов

Народното събрание ще се произнесе с решение по депозирания отказ на номинирания от „Има такъв народ“ Пламен Николов да оглави правителство.

Вчера след два председателски съвета беше решено, че заявлението, с което Николов оттегля кандидатурата си, ще бъде дебатирано и гласувано като първа точка в днешното пленарно заседание.

След два опита на ръководството на законодателния орган вчера и експертното становище на бившия конституционен съдия Емилия Друмева, която е юридически секретар на президента, стана ясно, че именно парламентът трябва да се произнесе по казуса и без това няма как да продължи конституционната процедура с връчването на мандатите.

Председателят на народното събрание Ива Митева обяви, че парламентарните групи са се съгласили да излязат с решение:

„Парламентът просто да констатира подадената оставка и да констатира, че мандатът е приключил неуспешно. След като искат да има решение, след като искат да имаме дебат, обединили сме се всички парламентарни групи да го подпишем“.

Оказа се, че не всички политически сили в парламента са били съгласни с решението на председателския съвет, стана ясно от думите на Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

„Има такъв народ“ се притесняваха силно, че събранието може да гласува против и да не приеме оставката на премиера и да го направи насила премиер, което е в рамките на забавното, но това пък е изцяло по тяхната част“, коментира той.

Освен безпрецедентния казус с оттеглената премиерска кандидатура, депутатите ще изслушат и служебния здравен министър Стойчо Кацаров във връзка с изграждането на Национална детска болница, управителя на НЗОК Петко Салчев. Предвидено е и изслушване на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков за нарастващата битова престъпност.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

159 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Политика