Пак свои хора: Чия съпруга си назначи за шефка на кабинет супер вицепремиерът Асен Василев

Супер вицепремиерът“ и министър на финансите Асен Василев отново е заложил на приближени и проверени хора от „Продължаваме промяната“. Справките показват, че той е решил да работи със своя медийна съветничка и съпругата на Даниел Лорер. Но откакто Асен Василев стана вицепремиер, така и подчинените му, с които е работил вече имат нови „сладки“ длъжности.

Запознати със семейството на министъра по икономиката и растежа Даниел Лорер, споделят че неговата съпруга – Виолета е дялан камък.
Където я сложиш все става. И както  зам.-министър, така и за началник на кабинет. А в това, че и мъжът й е министър, властта явно не вижда конфликт на интереси.

Заявката на дипломираните в Харвард Кирил Петков и Асен Василев беше, че вземат ли властта ще спрат партийните назначения и роднинските назначения, но това явно е било само предизборна пушилка.

Справка на министерски съвет показва, че Асен Василев има двама началници на кабинета – като супер вицепремиер и  министър на финансите. Той  е назначил на втория пост съпругата на министър Даниел Лорер – Виолета Лорер. Остава въпросът не се ли създава конфликт на интреси в такъв случай.

Второто назначение с негов подпис в МС е пиарката Лидия Колева, която му бе медиен съветник и в служебния кабинет. Но сега ще получи повече правомощия като шефка отново при Асен Василев.

Виолета Лорер бе два пъти служебен зам.-министър на Асен Василев – веднъж през 2013 година в Министерството на икономиката и втори път – в Министерството на финансите в кабинета „Янев“.

За първи път обаче министерска съпруга е съветник в кабинета на друг министър в едно и също правителство, коментират запознати с административните въпроси в държавата.

Оказа се, че информацията за съветниците е обвита в пълна мистерия и всичко е прикрито под претекст „лични данни“.

Съгласно Наредба № 4 за документите, които са необходими за сключване на трудов договор не се изисква представяне на автобиография, поради което Администрацията в МС не разполага с автобиографии на лицата. Предоставянето на данни относно предишна месторабота попадат в обхвата на Закона за защита на личните данни.

Аргументите на МС са меко казано учудващи, тъй като членовете на политическите кабинети не би трябвало да са скрити от обществото, а тяхната предишна месторабота би могла да помогне да си съставим мнение за тяхната експертиза.

И макар да не подават биографии при назначаване, практика е поне началниците на кабинети да бъдат представяни на сайтовете на министерствата, което обаче явно не важи за Министерския съвет.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

453 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Политика