Петков: Няма да наложим задължителна ваксинация срещу COVID-19

https://www.facebook.com/watch/?v=629977501670170

„Това правителство няма да наложи задължителна ваксинация срещу COVID-19. Такава няма да бъде факт, докато аз съм министър-председател”. Това обяви премиерът Кирил Петков по време на първия блиц контрол в парламента за 2022 година в отговор на въпрос на лидера на „Възраждане” Костадин Костадинов.

„Ваксинацията в момента е основополагащият начин да преодолеем кризата. Общата ни кауза е да се преборим за живота и здравето на българите”, добави той.

Пектов коментира и зелените сертификати. „Те са ограничение, което не работи нито за българския бизнес, нито за обществото. Това е нещо, което никой не иска. Имам много приятели с малки бизнеси и ресторанти и това ограничава тяхната възможност да са активни. Осъзнаваме, че това не е перфектното решение. Но в този момент е едно от решенията, които ако премахнем в средата на новата вълна, ще бъде грешка”, посочи премиерът.

„Точно в този момент не бих сменил нито една от мерките. В първия момент, в който това стане възможно, ние първи ще кажем – стига толкова”, добави Петков.

Радев: България продължава да бъде открита за диалог със Северна Македония

„Позицията на България към преговорния процес със Северна Македония се запазва и то в точките от коалиционното споразумение”, заяви още премиерът в отговор на въпрос на Екатерина Захариева, външен министър в предишното редовно правителство. Тя попита министър-председателя дали правителството има намерение да промените съществуващото национално съгласие по отношение на Северна Македония и да го замени с друго.

„Тази позиция е същата, като я надграждаме с 5 отделни различни комисии, които да наградят тези взаимоотношения. Не разбирам защо през 2021 г. ние нямаме нито едни полет София-Скопие. Няма една влакова линия между двата града, както и общ културен календар и повече взаимодействия между нашите бизнеси. Тези пет групи ще бъдат точно в тези области”, каза той.

„В нашата коалиция имаме абсолютно ясна обща позиция, която е съгласувана пред очите на целия народ. Имаме и пълна координация в Министерския съвет. Това, че на 18 януари отиваме на разговори показва, че добросъседството е основен принцип при взаимоотошенията със Северна Македония”, посочи Петков.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

143 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Политика