Президентът връчва на БСП третия мандат за правителство

Президентът Румен Радев ще връчи в 9,30 часа третия проучвателен мандат на третата по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание – „БСП за България“. Така ще бъде направен последен опит за сформиране на редовно правителство в рамките на този парламент.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова каза още, че е възможно министри от служебния кабинет да бъдат поканени за участие в редовно правителство и изключи ДПС от преговорите.

До връчването на третия мандат се стигна след неуспеха на „Има такъв народ“ да състави кабинет с кандидат-премиер Пламен Николов при първия опит и след отказа на втората по численост парламентарна група на ГЕРБ-СДС, чийто кандидат за премиер Даниел Митов върна втория мандат веднага, след като го получи.

Президентът Румен Радев проведе допълнителни консултации с парламентарните групи в рамките на конституционната процедура.

Държавният глава подчерта относно третата, последна възможност за съставяне на правителство:

„За да сполучим при този мандат, се иска диалог и то активен, се изисква компромис, изисква се консенсус. Остава един трети мандат, който ни дели от това да имаме или да нямаме правителство“.

За разлика от първите два мандата, третият се връчва на избрана от президента парламентарна група.

Председателката на БСП Корнелия Нинова обяви, че парламентарната група на партията ще проведе разговори с ИБГНИ, „Демократична България“ и „Има такъв народ“.

„Разчитам на тях, на разум, на обективна преценка дали е необходимо редовно правителство. Ако преценят, че не е, това е тяхно решение, разбира се. Но ние сме длъжни да опитаме“, каза Нинова.

Лидерката на социалистите беше категорична, че тя няма да е кандидат за премиер и смята, че за поста не трябва да бъде номиниран партиен лидер.

От „Демократична България“ коментираха, че решението дали ще участват в преговори за бъдещ кабинет с БСП ще бъде прието от колективните органи на коалицията.

Партия „Има такъв народ“ няма да подкрепи правителство с мандата на БСП дори за министри да бъдат предложени хора, свързани с партията,но ще участват в разговори, ако бъдат поканени.

От „Изправи се БГ! Ние идваме“ заявиха, че ще участват в преговори, но с условието да бъдат приети техните приоритети и в разговорите да не участват ГЕРБ-СДС И ДПС.

ГЕРБ и ДПС заявиха, че няма да подкрепят правителство с мандат на социалистите.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

135 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Политика