Президентът връчва третия мандат на БСП

Президентът Румен Радев обяви, че връчва третия мандат за съставяне на правителство на БСП. Официално папката от партията ще получат утре – петък, от 9:30 ч. Лидерът на столетницата Корнелия Нинова потвърди в Народното събрание, че са получили покана от държавния глава да се явят в Президентството.

 

„Напълно разбираме отговорността, която сега поемаме. Огромна и тежка на третия мандат като последна възможност. Изправени сме пред сериозни изпитания като държава и народ – COVID криза, огромен ръст на цени, ниски доходи, мигрантска вълна, икономически проблеми”, каза Нинова в парламента.

Лидерът на БСП поясни, че разбират, че трябва да дадат адекватен отговор на изпитанията, да проявят разум, мъдрост, диалогичност и държавническо отношение по въпроса. „Знаем тежестта си като парламентарна група – трета сила, с 36 депутати. Така ни подреди народът, че никой да не може сам да състави кабинет”, каза още тя.

Нинова обеща столетницата да прояви максимум разум и диалогичност към другите партии на протеста. „Ще поканим на разговори „Изправи се БГ! Ние идваме!”, „Демократична България” и „Има такъв народ”. Ще подходим различно от носителя на първия мандат и няма да поставяме предварителни условия и определени от нас кандидатури за министри и премиер. Искаме да вземем това решение заедно, търсим консенсус. Всичко ще се случи публично – пред народа, за да се знае какви преговори водим с кого и за какво”, заяви тя. Не се предвиждат разговори с ДПС.

По отношение на политиките от БСП ще предложат да се използва политическата декларация, постигната при първия кръг от преговори. „Тя беше един добър документ, в който участвахме и четирите партии, заявихме приоритетите си, последваха доста сериозни експертни разговори и постигнахме съгласие по най-важните въпроси за България. Този документ остава отворен и можем да го променяме”, обясни още лидерът на столетницата.

Нинова коментира, че тя няма да бъде кандидатът за премиер. „Смятам, че не бива да е нито един от политическите лидери на партиите. Моментът е такъв, че трябва да отстъпим назад и да изберем надпартийна фигура, консенсусна, уважавана, която да проведе политиките, които ще заложим, и да изведем България от кризата”, добави тя.

Лидерът на партията беше категоричен, че като трети мандатоносител ще направят всичко възможно по силите си. „Ще положа неимоверни усилия. Всичко във възможностите си, защото си даваме сметка, че България има нужда от стабилност, а хората от сигурност”, уточни тя, като допълни, че в евентуален бъдещ кабинет е възможно да влязат служебни министри.

 

 

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

127 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Политика