СКАНДАЛ В ПАРЛАМЕНТА: Депутатите спориха за размера на заплатите си

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Обсъждат се няколко различни предложения

Ударно начало на  седмицата за депутатите. На днешното извънредно заседание те трябва да вземат три важни решения –  да актуализират бюджета, да променят Закона за извънредното положение и да замразят заплатите си.

Първо народните представители обсъдиха възможността да замразят заплатите си по време на извънредното положение. Два часа те спориха и се обвиняваха взаимно в популизъм, трупане на политически дивиденти в неподходящо време. Чуха се различни предложения – от това да се замразят възнагражденията на депутатите по време на извънредното положение, през това да се намалят на 50% от брутната заплата. Имаше и такива да работят без пари.

 

„Считаме, че НС като върховен законодателен орган е длъжно да предприеме такива мерки, които да покажат не само гражданска отговорност, политическа такава, но и съпричастност към всички български граждани. Знаете, че по данни на Бюрото по труда хиляди са вече регистрираните безработни“, коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Месечните възнаграждения на народните представители и членовете на министерски съвет по време на извънредното положение да са 50 процента от брутните такива. Това е нашето предложение”, каза Юлиан Ангелов от ВМРО.

Колеги осъзнайте се, какво полесно от това да направим заплатите на минималните и там много ясно е записано как се индексирам, как се качва. и тогава всички ще бъдат наясно, че народните представители не правят нищо, само да се харесат на хората или да не дразнят, а мислят с главите си“, каза Веселин Марешки, лидер на ВОЛЯ.

„ДПС ще подкрепи проекта, внесен от парламентарната група на ГЕРБ, защото смятаме, че в условия на криза този жест на съпричастност е необходим. Спестените средства от неприлагането на този механизъм да бъдат преведени от ръководството на Народното събрание по сметка на Министерството на здравеопазването за борба с коронавируса“, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„Не е справесливо, не е икономически обосновано и социално обосновано да ни се вдига заплатата автоматично на всеки три месеца за труда, който сме положили. Защо само в криза не трябва ли да сме солидарни или съпричастни изобщо?“, попита лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Най солидарното и като акт на съпричастност е днес  Народното събрание вземе решение народните представители да работят без възнаграждение в условия на извънредното положение“, каза Борис Ячев от НФСБ.

В момента народните представители обсъждат актуализацията на държавния бюджет. След което те трябва да гласуват и промените Закона за мерките при извънредното положение.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

205 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Политика