Три сценария за избора на нов председател на БСП

Има три сценария за избор на нов председател на БСП. За първи той ще бъде посочен чрез пряко гласуване от всички 80 000 членове на червената партия. За да бъде легитимен изборът до урните трябва да отидат най-малко 50%, тоест 40 000 души. Дали това ще се случи обаче в условията на епидемия от COVID-19 е много съмнително.

Ако прекият избор на нов председател се провали, тогава той трябва да бъде избран на конгрес, както беше до момента. Прекият избор трябваше да се състои още на 26 април, но беше отложен заради извънредното положение. Мандатът на настоящия лидер изтича на 7 май, но чисто формално няма да има нарушение, ако тя изпълнява задълженията си до провеждането на избора.

До момента трима са претендентите за поста – освен Нинова, това са заместникът й Кирил Добрев и Красимир Янков. Според спряганите сценрии една възможна дата за провеждането на избора е 21 юни. Друга е 20 септември.

Първият вариант е предпочитан от самата Корнелия Нинова, защото ще може да се качи на връх Бузлуджа на 1 август като първия избран лидер от низините на партията.
За да се проведат обаче избори на 21 юни трябва първи в спешни срокове да се състоят близо 150 общини и областни конференции, предаде „24 часа“. А дали това е възможно да се случи, е много съмнително, защото все още никой не е казал, че ще бъдат позволени събиранията на хора след отпадането на извънредното положение на 13 май.

Освен това провеждането им крие реална заплаха за здравето на членовете на БСП, 60% от които са в рисковата за коронавируса възраст.

Затова по-реалистичен е вариантът за избори наесен. Така партията ще има цяло лято, за да проведе конференциите и да организира първите преки избори на свой лидер.
Отсрочването във времето обаче само удължава партийната агония, а големият страх на Нинова е, че прекият вот ще се провали и няма да бъде легитимен.

За да бъде насрочен той е необходимо да има заседание на Националния съвет, но за целта трябва да се разреши посещението в киносалоните, защото той заседава в киносалона на „Позитано 20“.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

221 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Политика