Вицепрезидентът Йотова с коментар за кандидат-премиерът Николов

Вицепрезидентът Илияна Йотова днес участва в церемонията, отдаваща почит пред героите от Илинденско-Преображенското въстание, състояла се пред паметника на Гоце Делчев в местността Попови ливади. В словото си тя подчерта необходимостта от преклонение пред паметта за тази героична епопея на стремежа за национално освобождение и българско единение и заяви непоколебимост пред всеки опит тази история да бъде присвоявана, и участниците и жертвите в нея да бъдат делени на „наши“ и „ваши“. По-късно, пред журналисти, тя изрази недоумението си от съдържанието на приетата преди няколко дни декларация на парламента на Република Северна Македония: „Бяхме постигнали някакъв напредък, особено след посещенията на президентите, на визитата на премиера Зоран Заев у нас. Тази декларация, смятам, че се дължи повече на вътрешно-политическата ситуация в Северна Македония“.

 

„Позволете ми да посоча моя прочит – с представянето на кандидатурата на г-н Пламен Николов имаме съвсем нова ситуация и формула за следващия кабинет“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в коментар за следизборните процеси и продължи: „По този начин спечелилата изборите партия се ангажира вече и партийно, и политически за следващото управление, т.е. формулата на един доста разводнен и екпертен кабинет сякаш остана в историята. От тук нататък, разбира се, предстои да видим какъв ще бъде неговият екип, какви ще бъдат министрите, но самата фигура на министър-председателя, която е с партийно членство в „Има такъв народ“, която вече има своята политическа биография в тази партия, означава вече една много по-голяма отговорност, един много по-сериозен политически ангажимент от тази политическа сила. Изкуството да водиш преговори е много трудно, понякога изглежда невъзможно, но аз се надявам, че в следващите седем дни емоциите ще поспаднат, и действително „Има такъв народ“ ще намери своите съюзници и парламентарно мнозинство, за да може да бъде гласуван техния кабинет“.

 

Г-жа Йотова подчерта и това, че Президентът е изпълнил своите конституционни правомощия, наблюдавайки много сериозно и детайлно политическата ситуация и правейки своите анализи, и – според вицепрезидента – е преценил много правилно ситуацията, връчвайки мандат за съставяне на кабинет. „Защото всички ние имаме нужда от редовно правителство, което в една парламентарна републлика да се отчита пред мнозинството, пред целия български парламент и целия български народ“. Илияна Йотова подчерта високата си оценка за свършеното от служебното правителство, а на въпрос как гледа към фигурата на кандидата за министър-председател, предложен от „има такъв народ“, отговори „С надежда.“.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

236 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Политика